Република Мадагаскар осуђује тероризам и скрнављење српске културне баштине на Косову и Метохији, сматра да је то злочин против човечности и то најоштрије осуђује, изјавио је председник скупштине Мадагаскара Жан Макс Ракотомамонђи.

 

 

Председник скупштине Мадагаскара је, након састанка са председницом Скупштине Мајом Гојковић, рекао новинарима да је Мадагаскар увек желео да саслуша проблеме Србије, те да је веома срећан што је у званичној посети Скупштини Србије.

 

«Наша два народа имају братске и пријатељске односе још од стицања независности Мадагаскара 1960. године и гајимо братске односе још из времена Покрета несврстаних, Тита. Срећни смо што смо у посети Србији, а наша два народа деле заједничке вредности, самим тим имамо дужност да наше односе унапредимо», рекао је Ракотомамонђи.

 

 

Према његовим речима, та могућност биће реализована кроз парламенте двеју земаља, који ће заједно радити.

 

Маја Гојковић је нагласила да Србија изузетно поштује и цени доследан став Републике Мадагаскар поводом поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

 

«Они нису признали самопроглашену независност власти из Приштине и посебно ми је задовољство и изузетно ценимо што у Генералној скупштини Унеска 2015. Мадагаскар није гласао противно интересима Републике Србије», истакла је Гојковићева.

 

 

Додала је да је велики део разговара са Ракотомамонђијем посветила културној баштини на територији КиМ, те да је колегу са Мадагаскара упознала са тим како изгледају наши споменици на КиМ и са чињеницом да део међународне заједнице «склања поглед».

 

РТС

Тагови: ; ; ;