Немачка обавештајна служба није успела да пронађу доказе да Русија спроводи кампању дезинформација против немачке владе, преноси Зидојче цајтунг. Стручњаци обавештајне службе, као и експерти заштите Устава су спровели истрагу да би утврдили да ли је Русија могла да интервенише у политичком животу Немачке.

Претпостављало се да ће резултати истраге бити објављени барем делимично, али је извештај остао необјављен због недостатка доказа.

 

Подсетимо да је из немачке владе изјављено да поседују доказе «Нашли смо јасне доказе».

 

Међутим лист Зидојче цајтунг сматра да, ако су постојали бар неки докази о «руској кампањи дезинформација», влада би их доставила барем у превентивне сврхе.

 

«Ми бисмо радо показали жути картон,» — рекао је експерт за безбедност. Али у одсуству непобитних доказа објавити извештај је бесмислено — то би само погоршало односе са Русијом,» преноси  Зидојче цајтунг речи експерта.

 

У децембру 2016 шеф немачке обавештајне службе Ханс-Георг Масен је оптужио Москву да ће  покушати  да дестабилизује немачко друштво дезинформацијама и сајбер нападима  пре избора.

 

Такође у  новембру, немачке обавештајне службе  су упозориле на опасности од активирања «руских хакера».

 

Паралелно са оптужбама против Русије за мешање у изборе у америчким медијима, у више наврата су се појавиле оптужбе о могућим непријатељским акцијама  Москве у Европи.

 

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, је  заузврат назвао оптужбе о покушају  Кремља да дестабилизује ситуацију у Немачкој, «глупостима»

 

Тагови: ; ;