Група од 16 вехабија, која је ухапшена у Бечу, планирала је да у Аустрији, БиХ и неким другим земљама изведе жестоке терористичке акције ради успостављања неке врсте исламске државе, пише данашњи „Дневни лист“.

 

 

Лист наводи да је за самоубилачку терористичку акцију која је припремана у Бечу, према сазнањима аустријских медија, био задужен 17-годишњи Аустријанац Лоренцо К.

 

У Бечу је прошле седмице ухапшено 16 вехабија, међу њима пет држављана БиХ, те два мушкарца из БиХ којима је раније одузето држављанство те земље.

 

Међу ухапшенима је и Неџад Балкан који их је окупљао. Његово право име је Неџад Кучевић, а родом је из Тутина код Новог Пазара.

 

Пре него што је дошао у Аустрију, приступио је вехабијама и међу њима постао познат под именом Ебу Мохамед. Живео је у Немачкој где се изузетно успешно бавио кик-боксом.

 

Његово седиште је у џамији Сахаб у седмом бечком округу, а аустријски медији називају га опасним терористом не само по ту земљу, него и по Европу, а посебно по Балкан.

 

Неџад Балкан вешто је исплео своју мрежу на територији целог Балкана, заједно са имамом из Беча Мухамедом Порчом. Веза њих двојице са вехабијама на Балкану била је Елма Ђусинац из Косовске Митровице, која је у новембру 2015. године ухапшена у БиХ.

 

Лист подсећа и да је Мевлида Јашаревића, који је у Сарајеву 2011. године напао Амбасаду САД, управо у једној бечкој џамији регрутовао Неџад Балкан и форсирао га као једног од својих најбољих ученика.

 

Неџад Балкан је стајао и иза забрањеног портала „Вијести умета“, који је сваку терористичку акцију ДАЕШ-а славио и који је славодобитно најављивао нове покоље.

 

Према неким подацима, у Бечу живи око 200.000 муслимана, а под будним око полиције Аустрије је око њих 2.000 за које постоје докази да припадају вехабијском покрету.

 

„Дневни лист“ наводи и да надлежне службе БиХ, у сарадњи са аустријским и обавештајним службама неких других држава, раде на даљем „идентификовању и опкољавању“ људи који у БиХ раде по директним налозима Неџада Балкана, Мухамеда Порче и осталих шефова балканског вехабијског покрета.

 

СРНА

Тагови: ; ; ;