Румунски председник Клаус Јоханис рекао је да је земља у пуној «политичкој кризи» после масовних демонстрација против владине мере која би ослабила антикорупцијске законе земље.

 

 

Обраћајући се Парламенту Јоханис, који је из десног центра, наговестио је да би социјалдемократска влада требало да поднесе оставку како би се «решила криза», али је и рекао да мисли да не треба сазивати нове изборе. Суочен са највећим таласом протеста од пада комунизма 1989. године, румунски премијер Сорин Гриндеану у недељу је поништио хитно донет спорни указ који би омогућио политичарима да избегну судско гоњење.

Шеф румунске државе је одмах подржао противнике те мере, а данас је рекао да је «поништавање указа и могуће отпуштање министра правде недовољно» и да се решење кризе налази «унутар» леве већине.

Председник Јоханис је наговестио да мисли да би влада требало да поднесе оставку и да владајућа Социјалдемократска партија треба да именује нову владу.

Он је рекао да би «у овој фази било претерано сазивати нове изборе» обзиром да је Социјалдемократска партија однела јасну победу на изборима у децембру прошле године.

«Ви сте победили, сада владајте и доносите законе, али не било како. Румунији је потребна јака влада, влада која ради транспарентно и предвидљиво у светлу дана а не кришом ноћу», рекао је он у алузији на то што је указ усвојен хитно ноћу.

Председник је рекао да ће у складу са својим овлашћењима позвати политичке странке на консултације ако СПД хитно не реши кризу коју је створио.

Посланици већинске левице напустили су скупштинску салу током његовог обраћања. Неки од њих су гласно негодовали и добацивали председнику да треба да га је срам. Други посланици су му аплаудирали.

Председник владајуће Социјалдемократске странке Ливиу Драгнеа и председник Сената Калин Попеску Таричеану одбили су да поздраве председника кад је стигао у Парламент.

Драгнеа је изразио разочарање што Јоханис није одржао говор јединства, и рекао да председник треба да остави владу да на миру влада.

Иако је указ повучен, око пола милиона људи протестовало је широм Румуније и после његовог повлачења у недељу увече, тражећи оставку владе премијера Гриндеануа, оја је на функцији само месец дана. Преко друштвених мрежа најављено је одржавање демонстрација и целе ове недеље.

НОВОСТИ

Тагови: ;