На Косову и Метохији протекле ноћи и јутрос забележена су три инцидента, која, како је оценио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, имају за циљ застрашивање Срба у јужној српској покрајини.

 

 

У кругу пумпне станице водовода у Косовској Митровици јутрос је пронађена експлозивна направа.

 

Директор ЈП „Водовод Ибар“ Миодраг Ралић изјавио је да је експлозивна направа највероватније бомба и да је случај пријављен полицији.

 

Пумпна станица у чијем дворишту је пронађена та експлозивна направа налази се на путу према Сувом Долу у Косовској Митровици и обезбеђује воду за један део града.

 

Око три сата ујутру у потпуности су изгореле просторије Друштва српско-руског пријатељства „Григориј Степанович Шчербин“ у Косовској Митровици, које су користили и Народни покрет „Отаџбина“ и народни посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић.

 

Косовска Митровица: Изгореле просторије Удружења српско-руског пријатељства

 

Причињена је материјална штета, а пламен се издизао из приземља где су смештене просторије до трећег спрата зграда из које су се у паници евакуисали станари.

 

Из такозване косовске полиције је саопштено да још не знају тачан узрок пожара, али да сумњају да је у питању неисправно грејно тело. У Друштву српско-руског пријатељства кажу да сумњају да је пожар подметнут.

 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је данас осудио нови талас застрашивања и нападе на Србе на КиМ, поручивши да нико неће успети да натера Србију да одустане од своје борбе за легитимне интересе српског народа.

 

Ђурић је подсетио и да је у српском делу Ораховца, у близини цркве, пронађена бомба остављена да „застраши српско становништво“.

 

„То показује да је оно што се дешава на терену у потпуној супротности са оним што говори Приштина, а то је залагање за мир“, рекао је Ђурић.

 

 

Он је, кроз Његошев стих „Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал‘ зубе поломи“, поручио екстремистима да неће успети да сломе одлучност српског народа да остане на својој земљи.

 

Ђурић је позвао приштинске институције и међународну заједницу да зауставе албанске екстремисте, наводећи да они имају одговорност за безбедност на КиМ.

 

„Србија сматра да је било какво угрожавање безбедности и било какво играње насиљем неспојиво у процесу дијалога», рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/Спутњик

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;