Министарство спољних послова Македоније је приморано да, преко своје амбасаде у Вашингтону, затражи званично разјашњење Стејт департмана поводом изјаве конгресмена-републиканца и члана поткомитета за европске послове спољнополитичког комитета Представничког дома Конгреса САД Дејне Рорабахер, да је Македонија неуспела држава чију територију треба да поделе суседне земље.

 

Скопско Министарство је изјавило да су Рорабахерове речи изазвале велику узнемиреност у Македонији и у региону и да су разбуктале националистичку реторику у суседству.

 

 

Министарство спољних послова Македоније очекује да ће Стејт департман јасно изразити свој однос према Рорабахеровој изјави и да ће потврдити своју досадашњу политику према Македонији и Балкану.

 

Да подсетимо, конгресмен Дејна Рорабахер је дао интервју албанском VisionPlus у коме је рекао да је стварање Македоније као државе доживело неуспех.

 

„Сматрам да Македонија није држава. Жао ми је, али није држава. Толико су подељени да никада неће бити у стању да функционишу заједно. Зато македонски «Косовари» и Албанци треба да постану део «Косова». Док остатак државе треба да постане део Бугарске или било које друге државе с којом тврде да су у сродству”, рекао је он.

 

Ката

 

Тагови: ;