Бивши амерички потпредседник Џо Бајден има за циљ да доведе Украјину у конфронтацију са новом америчком администрацијом, а Порошенко је прихватио његову понуду, изјавио је шеф комитета за спас Украјине Николај Азаров за лист «Комсомољска Правда» током конференције за новинаре у Москви.

 

«Два дана пре завршетка мандата, Бајден је посетио Украјину. Питање је због чега? На крају крајева, иде у пензију. Дошао је само са циљем да укључи Украјину у игру против Трампа и нове администрације. Порошенко се придружио плану Бајден-Меккејн да се свет увуче у игру против такозване «руске агресије»», рекао је политичар.

 

До погоршања ситуације у Донбасу је дошло у том контексту, уверен је Николај Азаров.

 

 

«Пратите украјинске медије. Почевши од 20 јануара, пишу да су трупе кијевског режима напредовале. У року од недељу дана АПУ су у сивој зони. Посебно крваве борбе се одвијају у Авдејевки. Ту је највећа фабрика кокса у Европи. Ко не зна, Авдејевка је предграђе Доњецка. Позиције АПУ у Авдејевки су опасне по Доњецк, јер се са тог положаја надзире готово цео град. Гранатирали су и регионе Доњецка Каљининск и Кујбишевски, уништене су куће, убијени су цивили. И ето када је провокација у пуном замаху. Када милицији није остао избор сем да сузбије пожар, развикали су се по целој Европи да милиција крше мировне споразуме, доводе до хуманитарне катастрофе у Авдејевки. Коксара је престала са радом, а она снабдева топлотном енергијом куће у Авдејевки. По мразу! И сви су били једногласни. Французи, Немци, Американци и ОЕБС су позвали на уздржаност. Само су подносили су извештаје. Данас је једноставно одредити одакле стижу ракете. Није тешко схватити. КСУ води документацију кривичних дела», рекао је Николај Азаров.

 

Он је подсетио да је такозвана војска Украјине створена после посете представника ЦИА Украјини.

 

«Сетите се како је настала такозвана војска Украјине. Средином марта, након пуча, директор ЦИА је посетио Украјину. Само неколико дана након посете је потписан декрет о такозваној АТО. По Славјанском су пуцали у цивиле. Покушали су да пусте колону тенкова на Доњецк. Обични војници су одбили да пуцају. Али, њих су заменили послушници. Почела је митраљеска паљба. Колико је људи погинуло, нико не зна. А онда су кренули на Мариупоље, које се успротивило хунти», рекао је политичар.

 

«Рат у Донбасу је користан за Порошенка. На пример, фабрика «Ленинская кузня» припада Порошенку. Ова компанија је добила посао прављења војног оруђа у висини од седам милијарди гривни. Коме то треба? Порошенку треба. 130 милијарди гривни је војни буџет. У Украјини ће бити довољно ракетних пројектила за двадесет година. Ми смо имали програм рециклаже и надали смо се елиминацији оружја. А они су га искористили да униште 24 000 кућа у Донбасу. И прелепи аеродром је уништен. Представа код Авдејевке се показала потпуну бесмисленом са војне тачке гледишта. Погинуло је око 200 људи. Али Порошенку није ни потребна победа. Њему је потребан рат без краја. Све зарад погоршања ситуације», рекао је политичар.

 

Николај Азаров је изразио своје неслагање са чињеницом да огромна већина становништва Украјине има идентичне ставове као кијевски режим.

 

«Сада говоре о криптобандеровцима. Они кажу да су сви Украјинци подлегли хунти. Трпе а не делују. Размислите поново о чему причате! Шта бисте рекли Олесју Бузини кога су убили. Шта бисте рекли Глишћинској коју су годину ддана након порођаја држали у затвору! Десетине убијених и мучених људи. Није у реду да тако судите», рекао је Николај Азаров.

 

Ката

 

Тагови: ;