Ако француски суд одлучи да пусти на слободу некадашњег команданта такозване Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја, Србија не треба да одустане од потернице за њим и гоњења за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима на Косову, изјавио је потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

 

 

Он је рекао да би био изненађен ако би француски суд одлучио да Србији изручи Харадинаја, имајући у виду досадашњу праксу, искуство и политизацију целог случаја.

 

«Да се одлучује више о правним аргументима, а не о политичким, вероватно би одлука била другачија», рекао је Љајић за Радио-телевизију Војводине.

 

Пред Апелационим судом у Колмару за сутра је заказано рочиште на којем би требало да буде донесена одлука о захтеву за изручење Харадинаја Србији.

 

Харадинај, који је и лидер Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на аеродрому у Базелу по потерници Србије због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима.

 

Француски суд га је 12. јануара пустио да коначну одлуку о изручењу чека на слободи.

 

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице. Тужилаштво за ратне злочине Србије, према наводима медија, проширило је оптужницу против Харадинаја јер је дошло до нових доказа о његовој одговорности за ратне злочине на Косову који нису били предмет разматрања у Хашком трибуналу.

 

 

 

Тагови: ;