Странци, припадници терористичке групе «исламска држава» почели су да показују непослушност и неспремност да учествују у борбама, пише Вашингтон Пост позивајући се на документе о «проблематичним борцима» који су доспели у руке ирачке војске.

Документи, који су откривени од стране ирачке војске након заузимања једне од база ИД у области Мосула, показују непослушност у редовима страних бораца. У документима се говори о 14 таквих бораца.

 

Белгијанац, који је приступио редовима милитаната, је наводећи као оправдање лекарски извештај да има проблеме са леђима, тражио да не учествује у борбама.

 

Француз је рекао да жели да напусти Ирак да би себе дигао у ваздух на територији Француске.

 

Неколико странаца је захтевало да их оду у Сирији, а неки су једноставно одбили да учествују у борбама.

 

«Он не жели да се бори, он жели да се врати у Француску, тврди да је његова воља да изведе операцију мучеништва у Француској, изјављује да је болестан, али да нема медицинску помоћ», — каже у напоменама поводом случаја 24-годишњег Француза алжирског порекла.

 

Вашингтон Пост у чланку наводи податке из Међународног центра са седиштем у Хагу за борбу против тероризма, да је више од 4 хиљаде страних бораца европских земаља отишло у Ирак и Сирију, док се трећина њих вратила. За око 14%  потврђено је да су погинули или убијени на ратиштима.

Тагови: ; ;