Доналд Трамп је усхићен политиком и идејама Владимира Путина и могао би да покуша да његов метод управљања земљом пренесе у САД, написао је бивши амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол у ауторском чланку за The Washington Post, позивајући истовремено Американце да бране своју демократију од Трампових ауторитарних тенденција.

 

 

„Из разлога који за мене још увек загонетка, Председник Трамп наставља да хвали и брани Председника Русије Владимира Путина. То је сасвим прихватљива спољна политика. Али, постоји и оно што није прихватљиво. Трамп је усхићен Путиновим методима владања и може покушати да их `пресади` на наше тле“, написао је он.

 

«Трампова идеологија је популистички конзервативни национализам који поражавајуће личи на путинизам, а Трампови бирачи на национални ослонац руског лидера», пише Мекфол, упоређујући у тексту два Председника.

 

Због тога он апелује на Американце да узму у обзир „руску лекцију“ и да се ауторитарним тенденцијама треба супротстављати док је у повоју.

 

„Немојмо да се нађемо у улози руских демократа који су касније жалили што против Путинових ауторитарних метода нису устали раније, када је то било простије и када су сами имали више снаге. Сада је време да ми проверимо ауторитарне тенденције Доналда Трампа. Сада док су наше демократске институције још јаке, а грађани спремни да делују“, закључује Мекфол.

 

Ката

 

 

Тагови: ; ;