Украјина није добила подршку на састанку Савета безбедности Уједињених Нација о ситуацији у граду Авдејевка, који се налази у близини Доњецка. Ово је у интервјуу за РТ рекао руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

 

«Украјину су подржале само Велика Британија и Сједињене Америчке Државе. Остатак чланица је рекао да споразум из Минска мора да буде испоштован», рекао је Чуркин.

 

Он је такође указао да погоршање ситуације у Авдејевки може бити провокација, која има за циљ да спречи развој односа САД и Русије.

 

Раније, 7-ог фебруара амерички часопис за спољну политику (ФП) је објавио чланак у ком се наводи да власти Украјине оптужују Русији и снаге народне милиције (ополченаца) за погоршање ситуације у Донбасу. Истовремено, како је наведено у чланку, украјинско друштво и политичка елита нису склони да учине било какве уступке у Донбасу, док је власт наклоњена опцији решавања сукоба војним путем.

 

До погоршања ситуације у Донбасу је дошло након што су украјинске снаге започеле офанзиву крајем јануара. Борбе које су се водиле у Авдејевки, били су најнасилније од лета 2014.

Тагови: ; ; ;