У јутарњим сатима 8. Фебруара у Доњецку је убијен командант батаљона «Сомалија» Михаил Толстиха, познатог као Гиви. РИА Новости се подсећају његових најупечатљивијих цитата.

 

О пучу и његовој одлуци да постане ополченац

 

 «Знате, то није направио украјински народ сам по себи, без подстрекача… То је дело САД , наредба из Америке, сигуран сам «…..»Будући да је Руска Федерација одувек била кост у грлу  Европљанима и Американцима, зато што је тако моћна земља и не зависи од некога. Када сам видео шта се дешава на Мајдану … онда Одеса…Мариупуљ, то је било нешто  страшно. Већ првог маја сам био у Славјанску. » (интервју 7 мај 2015)

 

О себи

 

«Имовину немам. Не, хвала Богу. Ја сам у том погледу, слободан човек. Немам стан. Имам ауто који ми је дао Алекандер Захарченко у мају ове године, а више од тога ми не треба. Ја имам мој батаљон. «( интервју 26 октобар 2016) 

О његовом батаљону

 

«Поштовање сам зарадио само по себи. Не разумем како се то десило, али мислим да је најважнија ствар — да будеш човек, па тек онда командант. Ја сам увек са мојим момцима. Они знају да када је тешко, ја ћу увек бити ту, и у било којој ситуацији пронаћи пут.». ( Интервју из 2015)

О противнику

 

«Не, никоме ви нисте потребни момци.  Ви сте потребни само свом словенском народу. Никаква Европа, Америка вам неће помоћи, дати нешто бесплатно. Као што вам је давала и помагала Русија и Белорусија у своје време.  Штета да су људи заборавили где су и ко су они заиста. » ( Интервју  7 мај 2015 )

 

О смрти

 

«Остајем овде. Нећу да идем никуда. Ово је моја домовина, ја сам овде рођен, одрастао сам овде, ја живим овде и ја ћу овде живети. А када то буде потребно, умрећу на својој земљи и за своју земљу. Бежати одавде, ја немам где.» ( Интервју 26. октобар 2016 )

 

Тагови: ; ; ;