Бела кућа је објавила листу од 78 терористичких напада који су се десили од септембра 2014. до децембра 2016. године, а за које амерички председник Доналд Трамп сматра да нису имали довољно пажњу медија.

 

 

На тој листи налазе се и два изведена у БиХ. Један је напад на Полицијску станицу у Зворнику, који је 27. априла 2015. извео 24-годишњи Нердин Ибрић.

 

Ибрић је том приликом у размени ватре убијен, али претходно је живота лишио полицајца Драгана Ђурића те ранио двојицу његових колега. Истрага у овом случају, коју води Тужилаштво БиХ, до данас није окончана.

 

Иако су због сумње на повезаност с овим чином ухапшени Касим Мехидић и Авдулах Хасановић, који су у притвору провели месец, након чега су пуштени, до данас није подигнута оптужница нити има јасног мотива зашто је Ибрић извршио напад.

 

Други напад, који је Бела кућа, односно Трамп лично описао као један од оних којима је требало посветити више пажње, односи се на онај почињен у Рајловцу у непосредној близини касарне Оружаних снага БиХ, 18. новембра 2015.

 

Тог је дана нападач Енес Омерагић, наоружан пушком, ушао у спортску кладионицу и пуцао на двојицу припадника ОСБиХ Недељка Радића и Армина Салкића, који су подлегли повредама. Омерагић је потом побегао у правцу Сокоља, где се затворио у кућу, а након неколико сати починио је самоубиство.

 

Наводно су приликом претреса његове куће пронађени предмети и литература која се повезује са ИСИЛ-ом и радикалним исламом, док је неколико сведока тврдило да је Омерагић циљано ишао према Радићу и Салкићу јер је раније имао сукоб с њима и желио им се осветити. Тужилаштво БиХ ни у овом случају још није успело да расветли околности које су довеле до напада на двојицу војника.

 

Бела кућа дистрибуирала је листу терористичких напада медијима након што је Трамп у говору у Централној команди америчке војске у Тампи (Флорида), истичући значај борбе против радикалног исламског тероризма, споменуо да није довољно пажње посвећено низу терористичких напада широм Европе.

 

 

Напади у Паризу, Бриселу, Лондону, Истанбулу…

На листи Беле куће, осим Зворника и Рајловца, нашли су се и терористички напади почињени у Паризу, Ници, Лондону, Истанбулу, Бриселу, Орланду, Сиднеју, Берлину, Хамбургу, Ријаду, Каиру, Кувајту.

 

 

 

Аутор: А. Дучић

Извор: Аваз.ба

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;