Главни имам највеће сарајевске џамије «Краља Фахда» Незим Халиловић је запретио бацањем проклетства на бошњачки политички врх уколико одустане од захтева за ревизију тужбе БиХ против Србије.

 

Универзитетски професор Ненад Кецмановић је изјавио да је то врло опасна појава.

 

 

„Халиловић је током рата, за разлику од Алије Изетбеговића и Мустафе Церића који су водили политику из сарајевских кабинета, био на фронту. У једној руци је држао Куран, а у другој калашњиков”, рекао је Кецмановић.

 

Он каже да је џамију «Краља Фахда» изградила Саудијска Арабија чији је двор спонзор вехабијског покрета, па и његове испоставе у БиХ.

 

„Та џамија баца у сену Бегову џамију која је била седиште умереног босанског ислама. Та симболика упућује на реалан процес да заправо вехабије преузимају главну реч у босанском исламу”, каже Кецмановић, додајући да Халиловић, кога зову мудерис, што није само вероучитељ ислама већ и узор који треба да следе његови следбеници, познат као врло радикалан.

 

„У новије време он је измакнут из Исламске верске заједнице и неформално се појављује као опонент њеној политици да елиминише такозване параџемате, а ту је пре свега реч о вехабијама. Ту се мудерис појављује као паралелни систем који ће бити још моћнији јер располаже неупоредиво већим финансијским средствима”, рекао је Кецмановић, а преноси Срна.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ;