НАТО је започео интерне консултације о могућности размештања војних контигената у Бугарској и Румунији, изјавио је Сергеј Лавров у интервјуу за „Известия“.

 

 

„Ово што Алијанса ради на територији уз границе Русије има карактер провокације и циљ му је дестабилизација. Имам у виду и долазак додатних трупа НАТО у Пољску и у прибалтичке земље. А унутар НАТО већ разговарају о присуству савезника у Бугарској и Румунији. За нарочиту је бригу што се наставља постав љањеамеричке противракетне одбране у Европи. Њена антируска усмереност нама је јасна од самог почетка“, рекао је он.

 

Лавров сматра да се ради о старом-новом курсу НАТО који је срачунат да се обузда Русија и зарад нарастања неповерења између Русије и западне војне Алијансе и подривањем односа снага на европском континту.

 

 

Због тога је све што чини НАТО већ довело до тога Москва гради своју линију за парирање и да предузима све мере које су потребне за неутралисање потенцијалних и реалних претњи, каже Министар.

 

„Русија је мирољубива земља. Само наша мирољубивост је заснована на способности да осигурамо безбедност своје земље у свакој могућој ситуацији“, закључује Лавров.

 

Ката

 

 

Тагови: ; ; ;