Бивши начелник безбедности Главног штаба Војске Републике Српске Љубиша Беара (78) преминуо је пре два дана у затвору у Берлину

 

 

Бивши начелник безбедности Главног штаба Војске Републике Српске Љубиша Беара (78) преминуо је пре два дана у затвору у Берлину, где је издржавао казну доживотног затвора због почињеног геноцида у Сребреници, пренели су босанскохерцеговачки медији.

 

Хашки трибунал је крајем јануара 2015. потврдио Беари и Вујадину Поповићу казну доживотног затвора због геноцида над Бошњацима у Сребеници, које су српске снаге починиле јула 1995.

 

Беара је шести Србин који је живот окончао у притворској јединици у Хагу или на издржавању затворских казни.

 

Пре њега, у притворској јединици Хашког трибунал преминули су Слободан Милошевић, Милан Ковачевић из Приједора, док је бивши лидер Срба у Хрватској Милан Бабић извршио самоубиство.

 

У ћелији Хашког трбунала обешен је пронађен и бивши председник општине Вуковар Славко Докмановић, који је био оптужен за злочице над цивилима у Овчари. Бивши командант војске некадашње Републике Српске Крајине Миле Мркшић преминуо је 16. августа у затвору у Португалу, где је служио казну за ратне злочине почињене у Вуковару.

 

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир, који је био пресуђен на доживотни затвор због злочина у Сребреници, преминуо је 9. фебруара прошле године у притвору Хашког трибунал.

 

Међу хашким оптуженицима који су преминули на привременој слободи, пре доношења пресуде су некадашњи председник РСК Горан Хаџић, као и генерали Ђорђе Ђукић и Момир Талић.

 

 

Новости

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;