Мађарска војска је саопштила да је завршена изградња пограничне базе у Келебији на граници са Србијом, као и да очекује да ће до пролећа бити завршена и изградња база у Бачалмашу, Мадарашу и Херцегсантоу.

 

 

У свим тим базама ће бити по 150 места за војнике, а њихова изградња је започела јесенас, преноси „Војводина данас” (vajma.info). Наводи се да ће се, ако буде потребно, изградити и виши ниво контејнера, што би аутоматски значило дуплирање броја војника на 1.200 људи.

 

Начелник генералштаба мађарске војске Тибор Бенке је нагласио да ће војници своје пограничне задатке обављати „све док не престане миграциони притисак на Мађарску”, али се нада да ће након изградње друге линије ограде бити потребно мање војника и да ће тиме остати више времена за обуку и припрему војника.

 

Истакао је да се све већа пажња усмерава на границу са Србијом, где су војници на 170 километара изградили пограничну ограду. На граници са Хрватском је постављена ограда у дужини од 136 километара.

 

Наводи се да су контејнери за смештај војника прављени за по четири особе и да су опремљени грејањем на струју и клима уређајима. У бази постоји трпезарија и посебан блок за здравствену негу. Постоји и сала за разоноду са једним столом за стони тенис, за билијар и са таблом за пикадо. Постоји и посторија опремљена веш машином и машином за сушење веша. Обезбеђен је бежични интернет, а постоји и мобилна продавница.

 

База се састоји од 90 контејнера у које су укључена и складишта и канцеларије. Наводи се да су до сада мађарски војници из базе у Мејкуту путовали 20 километара до границе. Начелник генералштаба Бенке је додао да је током протекле годину и по више од 15.000 војника служило на граници.

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ;