Балкан је европски и припада централном делу континента, те зато мора под хитно да буде у самом врху дневног реда ЕУ, рекао је немачки новинар Урлих Ладурнер у интервјуу за «Дневни аваз».

 

 

У том смислу, каже Ладурнер, ЕУ би требала коначно овај део континента да стави «под своју шапу».

 

Ладурнер, који је недавно изазвао пажњу јавности у региону колумном у којој говори о томе да је Балкан најкрхкије место Европе, каже да не верује да би могло доћи до новог рата иако се о томе говори, а националистичке снаге постају све гласније и све јаче у појединим његовим деловима.

 

«Људи су једноставно уморни и онда се окрећу на другу страну», каже Ладурнер, иначе, колумниста немачког Ди Цајта.

 

 

Друга страна, према његовим речима, јесу Русија и Турска.

 

Он каже да због инертности Европе, народ који живи на Балкану све мање верује у идеју ЕУ, те да због тога расте утицај страних сила.

 

«Под страним силама мислим на Русију и Турску. Тај утицај би могао бити опасан, али не у смислу да ће доћи до рата. Европа мора боље, јасније и гласније деловати и рећи да је Балкан европски, јер припада централном делу континента», каже Ладурнер за сарајевски Дневни аваз.

 

 

Сматра да европски политичари морају више да се осврну на народ који ту живи и да више пажње посвете њима него корумпираним политичким елитама, које то не заслужују.

 

На питање шта грађани држава Балкана могу да учине да би се приближили ЕУ, с обзиром на то да тај процес када су БиХ и Србија у питању иде спорије, Ладурнер каже:

 

«Нисам ја неко ко вама треба да дели лекције шта треба да радите. Проблем представљају ваше политичке елите и то можете само ви да промените», додаје немачки новинар.

 

 

 

РТС/ Дневни аваз

 

 

Тагови: ; ; ; ;