Један од највећих немачких ТВ канала, ЗДФ , приказао је филм «Хладни рат Путина», у ком се говори да Путин шаље у Немачку «руске агенате» под маском избеглица. Наравно никакви докази за овакву тврдњу нису изнети.

 

 

Филм аутора Егмонта Коха се базира на речима, наводно бившег припадника руских специјалних служби под именом Игор, који је у бекству у Европи. Лице му је сакривено у филму, а глас измењен. Документи и фотографије, којима се потврђује идентитет доушника, су такође замагљени.

 

«Игор» говори немачком новинару како је пао у немилост Русије и због тога одлучио да проговори о тајним активностима услед «кајања».

 

Према његовим речима, Москва шаље у Европу «шпијуне» у лику избеглица из Чеченије. Они наводно морају да обезбеде потенцијалне терористе и истовремено утичу на политичку ситуацију — да организују протесте на пример.

 

Доказ за ту тврдњу је такође изостављен.

 

У филму је о овој теми постављено питање чеченском спортисти Тимуру Дугажаеву који живи у Немачкој, који је изразио бригу да би у случају да неки његов сународник изненада постане радикалан, може нанети озбиљну штету угледу своје домовине, а сугерисање Егмонта Коха да његови сународници сарађују са тајним службама га је учинило збуњеним.

 

ЗДФ ипак иде даље и каже да је прошле године Москва наводно намерно организовала ток избеглица у Европу. Штавише, према ТВ каналу, Русија користи миграциону кризу као оружје у «психолошком рату» против Запада. Према немачкој телевизији, руски медији намерно стварају слику о неактивности и слабости европских власти на прилив избеглица.  «Хладни рат је обновљен»,  каже аутор филма.

 

Недостатак доказа навода није прошао незапажено у Немачкој.

 

 

Према писању листа Die Welt, нико није доказао да Русија уз помоћ имиграната покушава да дестабилизују Европу. Die Welt такође наводи да су «стручњаци» које је интервјуисао Кох дали нејасне коментаре, док је потпуно нејасан и сам «Игор» и то зашто је напустио Русију, а сада је одлучио да се покаже у јавности.

 

Његове речи о «агонији савести» не делују превише убедљиво, примећује Welt.

 

На друштвеним мрежама су такође критиковали филм.

 

«ЗДФ-показује филм о наводним руским шпијунима: ФСБ агенти под маском избеглица. Доказа — нула», написао је један корисник Твиттера.

 

«Када мислим о свему што се дешава у земљи, руски шпијуни ми најмање сметају», написао је други.

 

«Преварени сте. Кладим се да вам се Руси подсмевају «, написао је корисник Grumpy ol’ Dog.

 

 

Онда је канал показао неке добровољце из Калининграда, који су се наводно борили на страни народне милиције ДНР. Борац, опет верзија ЗДФ-овог «Игора» је уствари момак под именом Јуриј, који, како се испоставило, никада се није борио у Донбасу, и пристао је да глуми у филму за новац.

Наводни борац у редовима народне милиције

 

Предмет критике постао је и сам немачки ТВ канал, јер је у фебруару 2015. приказао фотографије из времена грузијског сукоба, којима наводно потврђује присуство руске војне опреме у Украјини.

 

 

Тагови: ; ;