Иванић и Додик о захтеву за ревизију процеса за геноцид који најављује Изетбеговић: Нема правних могућности. Лидер СДА следеће недеље доноси коначну одлуку. Рок истиче 27. фебруара

 

фото: Новости

 

Уверен сам да БиХ не може подићи тужбу против Србије јер њу, као чланови Председништва, представљамо Бакир Изетбеговић, Драган Човић и ја. Евидентно је да имамо различите погледе о тој теми и да то не би била тужба у име БиХ.

 

То је јуче поручио председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, коментаришући најаве Изетбеговића да би званично Сарајево могло да поднесе захтев за ревизију тужбе за геноцид против наше државе.

 

Он појашњава да је свака ревизија као нови случај и за њу је потребно донети нове одлуке надлежних органа:

 

— Уопште не видим правну могућност да дође до тужбе против Србије, посебно истичући проблематику потенцијалних негативних политичких аспеката. То би била озбиљна криза. Не видим нити један позитиван ефекат свега овога.

 

 

Слично размишља и председник Републике Српске Милорад Додик:

 

— Ревизија тужбе против Србије је апсолутно неприхватљива и погубна по будуће односе у самој БиХ, али и у региону. Ни у првом поступку, који, такође, није био легитиман, БиХ није имала релевантне доказе против Србије, тако да апсолутно не верујем да се у међувремену дошло до било каквих нових доказа. Али, ово што је наумио Изетбеговић је јак доказ да они којима су «уста пуна БиХ» упорно и раде на њеном рушењу.

 

Додик је позвао представнике СДС, ПДП и НДП, који су у коалицији са СДА на нивоу БиХ, да без одлагања напусте заједничке институције до истека рока предвиђеног за могућност обнове поступка против Србије (27. фебруар).

 

С друге стране, агент БиХ пред Међународним судом правде Сакиб Софтић најавио је да би одлука о покретању ревизије тужбе требало да буде донета наредне седмице. Он је јуче у Сарајеву на ту тему разговарао са Изетбеговићем:

 

— Договорили смо се да је одлука о покретању или непокретању ревизије у надлежности Изетбеговића, као изабраног председника народа, и да ће он о доношењу било какве одлуке прибавити мишљење већег броја људи из политичког и јавног живота.

 

 

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је јуче у Бањалуци да би ревизија тужбе у овом тренутку представљала кочницу у спровођењу економских реформи. Он је оценио да годину и по од спровођења Реформске агенде постоје позитивни резултати који би у наредном периоду требало да буду још видљивији, те позвао грађане БиХ да буду стрпљиви у ишчекивању резултата.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;