Убиство Михаила Толстиха «Гивија» почело је да се истражује. Након њега често се чује да је ово линија на коју се определио Кијев — линија тероризна којом се Кијев обрачунава са републикама Донбаса. И ранија убиства су се квалификовала као тероризам али су могла да се посматрају као изоловани случајева. Сада је потпуно јасно да се ради о тероризму као политичкој линији Кијева. И то је његов систем.

 

 

 

Сада је јасно да се отвара нови фронт борбе против нацистичког режима и да је то фронт. Сада више није рат специјалних служби као нпр. кад СБУ врбује у Мариупољу припадника војске ДНР претећи његовој породици. Сада је борба прешла на виши ниво. Сада се ради о фронту где се убија и где је неопходно пружити адекватан одговор.

 

Још једна ствар је постала јасна. За ову врсту борбе још увек нису спремне специјалне службе ни једне од донбаских република. Као што је рекао руски политички аналитичар Јуриј Перишков, познавалац ситуације у Донбасу: «Много је питања шта даље? Ништа. Овакве операције воде кадрови украјинске војске а наспрам њих су дојучерашњи рудари. Они нису ни способни ни обучени да им се супротставе на овај начин. А да се поштено боре знају».

 

Украјински систем терора

 

Само неколико порука последњих дана, које нису специјално одабране говоре о томе да тероризам није само ушао у тело и крв политичког живота у Украјини, него је проткан у свим облицима савременог живота.

 

На пример у последње време у градовима и селима на подручју бивше Луганске области, која се налази под контролом Кијева догађа се серија удара тзв. телефонског тероризма.

 

Тако је 25 јануара у Старобељску и Северодоњецку, од 12 до краја радног дана СБУ, полиција и Министарство за ванредне ситуације Украјине евакуисало посетиоце болнице, службенике војно-цивилне администрације и становнике који прелазе мост преко Ајдара јер се испоставило да је и он «миниран».

 

Рекло би се хулиганство? Не, то је висока државна политика. Врло компетентни портал «Луганск 1» који често добија информације из веродостојних извора дошао је у посед писма начелника СБУ Луганске области Олега Козловског начелнику «Т» оделења у коме се наводи: » У складу са наредбом СБ Украјине, са циљем дискредитације специјалних служби РФ и НОФ (нелегалне оружане формације прим. аут) неопходно је до 01.02.2017. године испланирати и спровести низ активности на информисању, путем средстава везе државне власти, о могућности терористичких напада на инфраструктурним, индустријским и јавним објектима у Луганској области. За ове догађаје ангажовати само проверене особе из тајног апарата оделења. Информације о могућим терористичким нападима искључиво са територије коју контролишу НОФ. Посебну пажњу посветити методама завере и недопуштеном дешифровању интереса служби».

 

 

 

У међувремену, име Олег Козловског, појавило се током истраге терористичког напада на Арсена Павлова Мотороле. О томе је говорио и лидер ДНР Александар Захарченко.

 

«Позната су нам презимена организатора овог злочина, заменик председника СБУ Виталиј Маликов (руководи диверзантско терористичким акцијама у Доњецку); начелник СБУ «Доњецке области» Александар Куц, начелник СБУ «Луганске области» Олег Козловски и представници руководства уједињеног штаба СБУ у зони тзв. АТО (имамо списак)».

 

Везе терора

 

 

Терористичко убиство Гивија, као и претходна Мотороле, Анашћенка, Дремова, Мозговог, повезана су са истим ланцем. Ланац који повезује војне, пропагандне и психолошке циљеве, исти је као што се практикује у западном свету и светском тероризму.

 

Другачије и не може бити. Украјински терористи не уче само из западних приручника. Њих обучавају западни инструктори. На располагању имамо много релевантних докумената о покушајима атентата на лидере република и политичаре.

 

«О томе да је Украјина започела терористички рат постало је јасно још пре пола године. Тад је завршена припрема Групе за управљање специјалним операцијама која је формирана пре годину дана.»- рекао је Јуриј Першиков.

 

У ствари ни у Луганску ни у Доњецку нико ову групу није за озбиљно схватио нити су знали да је под директном командом Американаца. Тамо постоји систем бонуса и добар новац тако да многи хоће да зараде и на тероризму, рекао је политиколог.

 

«То су мотивисани људи. Тамо нема случајности, њих обучавају западни инструктори и не устручавају се да притисну дугме»- рекао је он.

 

«Украјина је свесна да у случају директног супротстављања не би била у стању да задржи југоисток. Због тога примењују амерички шоу са циљем деморалисања»- наводи он.

 

Већина инструктора који обучавају терористе долазе из САД а обуке се одржавају на територији Украјине јер западним земљама није профитабилно да буду домаћини украјинским терористима.

 

«Данас постоје многе замке. У принципу инструктори који долазе из САД су пореклом из Европе а посебно из бивших совјетских земаља из Прибалтика. На то треба посебно обратити пажњу»- рекао је Першиков.

 

У вези пажње на располагању су документа о томе ко су људи који обучавају украјинске терористе. То су углавном људи балтичког порекла.

 

 

 

 

 

 

 

Као резултат имамо сјајну ствар: док власти балтичких земаља причају о руској инвазији, и вриште на свим међународним угловима о руској претњи, њихови грађани сасвим мирно учествују у обучавању терориста и диверзаната за непријатељска дејства против Русије.

 

 

 

 


 

 

И са овом чињеницом треба обазриво да се баве, не само контраобавештајне службе ДНР и ЛНР него и руске специјалне службе. Јер у нашем заједничком интересу је да се осујети рад западних инструктора још у републикама Донбаса, како не би показивао своје крваве испите у Русији.

 

Тагови: ; ; ;