Гувернер Националне банке Аустрије Евалд Новотни очекује прилично погоршање трансатлантских односа по доласку америчког председника Доналда Трампа на чело САД.

 

 

Новотни је, у интервјуу бечком дневнику Стандард, упозорио на опасност непријатељства САД према ЕУ, јер сматра да Трамп жели да искористи снагу САД у билатералним преговорима.

 

Сваки потенцијални супарник, према његовим ријечима, биће нападан.

 

Европа, како сматра, мора бити противтежа Трамповој политици, и ЕУ би требало да користи своју функцију као политички актер.

 

«Морамо јасно заступати европске ставове, конкретно на пример по питањи Русије. У супротном, препуштамо САД изградњу односа са Русијом, што омогућава политику против ЕУ», упозорио је Новотни.

 

Санкције ЕУ против Русије он је оценио неделотворним, додајући да су само имале психолошки ефекат.

 

«Не смемо доћи у опасност да Европа доспе у изолазију док САД своје односе са Русијом нормализују. Санкције су тамо корисне ако погађају војну робу, код свега осталог требало би бити флексибилан“, наглашава Новотни.

 

За украјинску кризу он истиче да је неопходно пронаћи одрживо решење, али указује и да се мора признати да Русија за своје суседство има интересе као што ЕУ има за своје суседство.

 

 

«Не сме се Украјина довести у положај да бира између Русије и ЕУ. Она може профитирати од сарадње са обје стране. Само тада је могуће имати деескалацију конфликта», закључио је Новотни.

 

 

РТРС

Тагови: