Јеврејски активиста из Кијева, шеф Украјинског јеврејског комитета Едуард Долински је најавио почетак информативне кампање чија је сврха, како је рекао, «разоткривање ОУН-а (Организација украјинских националиста) и УПА-е (Украјинска устаничка војска)» и њиховог националистичког пропагандисте Владимира Вјатровича, директора државног «Института националног сећања», написао је Едуард Долински на својој страници на фејсбуку.

 

 

 

«Украјински институт националног сећања је најавио покретање информативне кампање лажи и дезинформација посвећеној 75. годишњици Украјинске устаничке војске. Говори о херојству и самопожртвовању устаника, док с друге стране не помиње масовна убиства Јевреја и Пољака која су починили устаници. Вјатрович и они окупљени око овог циља би да пишу нову историју ослободилачког покрета, без помињања холокауста, етничког чишћења и ратних злочина. Због свега овога желим да најавим почетак своје информативне кампање која ће се бавити разоткривањем Вјатровича и његовог института», наводи се у саопштењу.

 

 

Јеврејски активиста се такође пожалио на то да украјински медији нису вољни да му дају прилику да изрази антинационалистичке ставове. Он одбија да простор тражи у руским медијима јер не жели да постане оруђе пропагандонг рата између две земље.

 

«Није поштено. Институт је државни орган, финансира се из буџета и има слободан приступ медијима. Ја имам само страницу на фејбуку. Чак је и сајт «Обозреватељ», који је објавио неколико мојих саопштења, одлучио да је ипак боље да се не меша. Добијам понуде од руских ТВ канала и новина, и ја разумем зашто су заинтересовани, али мислим да не би требало да комуницирам са њима. За истину о антисемитизму ОУН-УПА и холокаусту нема интереса у украјинским медијима», пожалио се Долински.

 

 

Едуард Долински је, ипак, изразио уверење да «истина и правда побеђују без обзира на настојања фалсификатора. Истина не може бити заустављена или уништена, и она ће се чути пре или касније».

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;