Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир оштро је данас критиковао српског шефа дипломатије Ивицу Дачића због изјава о Алојзију Степинцу и рекао да је одбио његов захтев за билатерални сусрет.

 

 

«Државна секретарка је позвала српску амбасадорку и уложила оштар протест и ми смо одбили захтев Дачића за билатерални сусрет», рекао је Штир, пренела је регионална Н1 телевизија.

 

 

Он је оценио да је Дачићев напад на Степинца био «напад у најгорој манири једног комунистичког апаратчика, као што је био прогон Степинца с монтираним процесом, пропагандом коју је комунистичка власт тада развијала».

 

«Те лажи се данас понављају и мени је жао што има и Хрвата који су у томе учествовали. Прошле године је у српским медијима и Стјепан Месић (бивши председник Хрватске) понављао те лажи», нагласио је Штир.

 

 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оштро је у четвртак критиковао подизање споменика надбискупу Алојзију Степинцу у Осијеку уз оцену да то показује да је у тој земљи уобичајена «антисрпска политика, оправдавање злочина над Србима и рехабилитација фашистичке усташке НДХ».

 

«Жалосно је то што се дешава у Хрватској, што потврђује чињеница да је поводом подизања споменика Степинцу, ратном злочинцу из времена фашистичке усташке НДХ, најоштрија критика дошла због тога што је уз паркинг», навео је Дачић у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

 

 

 

Тагови: ; ;