Црна Гора наставља да се задужује. Влада ЦГ је усвојила предлог уговора о кредитном задужењу од 15 милиона евра код Сосијете женерал банке. Годишња камата је 3,9 одсто плус еурибор, а рок отплате 60 месеци. Овај кредит узет је ради обезбеђивања дела средстава која недостају за финансирање буџета у овој години.

 

 

Према Одлуци о задуживању и давању државних гаранција за ову годину, коју је Влада недавно усвојила, Министарство финансија ове године може да се позајми за износ до 455 милиона евра. Од тога ће готово половину да искористи за отплату јавног дуга. За потребе финансирања капиталног буџета и изградње приоритетне деонице ауто-пута узеће око 200 милиона евра, а за стварања фискалне резерве до 34 милиона евра.

 

— Влада се задужује, а притом не пита грађане који су је бирали — каже Срђан Вукадиновић, аналитичар. — Сутра ће све то управо грађани да враћају. Рачуни полако долазе на наплату и почело је са рестрикцијама. Влада покушава да дисбалансе буџета реши задуживањима која ће грађани враћати, а да не говоримо о изградњи ауто-пута, где су курсне разлике веће од 100 милиона евра.

 

 

Црна Гора, чији је јавни дуг већи од 2,3 милијарде евра, у овој години додатно ће се задужити 206 милиона евра за финансирања капиталног буџета и изградњу приоритетне деонице ауто-пута. Највећи утицај на кретање јавног дуга до 2019. године имаће управо повлачење средстава за реализацију пројекта ауто-пута Бар-Бољари.

 

 

За пројекте реконструкције магистралних путева, Црна Гора ће од Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој позајмити по 40 милиона евра. До 35 милиона евра држава ће се задужити код Немачке банке за развој за пројекат «Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у главном граду Подгорици».

 

 

Извор

Тагови: