Алојзије Степинац, човек који је подржавао усташки режим, не може бити ни светац ни херој, изјавио је Ефраим Зуроф, директор Центра «Симон Визентал», поводом откривања спомен-бисте том бискупу Католичке цркве у Осијеку.

«Пре свега, Степинац не може бити светац. Особа која је подржавала усташе, поздравила усташки режим, која је била свештеник Анти Павелићу, лидеру усташког режима и масовном убици, не заслужује почасти. Очигледно је да је његов случај компликованији због неких добрих ствари које је чинио после рата. Међутим, свако ко је подржавао усташе не може бити херој и не заслужује споменик», каже Eфраим Зуроф за београдску редакцију руске агенције Спутњик.

 

Према његовим речима, проблем широм Источне Европе јесте то што су људи који су се борили против комунизма и који су били симбол те борбе, у теорији, постали хероји тих држава.

 

«Међутим, према мом мишљењу, они који су подржавали режиме који су починили масовна убиства, дисквалификовали су себе као националне хероје», нагласио је Зуроф који је добио надимак «последњи ловац на нацисте».

 

Оценио је да је жалосно то што је градоначелник Осијека учествовао у откривању споменика Степинцу.

 

Зуроф је подсетио и на то да је Центар «Симон Визентал» осудио постављање спомен-плоче са усташким покличом «За дом спремни» на споменику хрватским војницима погинулим у ратовима деведесетих, у близини Јасеновца.

 

Ефраим Зуроф, директор јерусалимског Центра «Симон Визентал», коме ће председник Србије уручити одликовање поводом Дана државности Србије, 15. фебруара, каже да је почаствован тим чином.

 

«Не радим ово што радим да бих добијао признања и одликовања, већ зато што мислим да је важно да се сачува успомена на страдале, тачно сећање на Холокауст и да масовне убице попут Павелића и Динка Шакића, команданта Јасеновца, не буду хероји. А ако добијем неко признање, то је лепо“», рекао је Зуроф за Спутњик.

Извор РТС 

Тагови: ; ; ;