Милановић је потом наставио да говори о Војсци Србије која, како каже, набавља расходоване летелице.

«Што би рекли тамо: ‘Они ‘леба немају да једу у том смислу’. Шта се правиш важан мислим, какви ‘мигови’? То ће се срушити пре него што полети. И ми због тога морамо да купимо ескадрилу авиона?»

 

 

Бивши премијер Хрватске Зоран Милановић није се успротивио идеји враћања служења војног рока у тој земљи, али сматра да би он требало да траје не мање од пола године, а одговарајући на питање о наоружавању Србије рекао је да Хрватској не треба противваздушна одбрана од Србије.

 

У првом интервјуу од изборног пораза његове Социјалдемократске партије и повлачења са чела те странке, који је дао за Н1, Милановић је рекао да би хрватске власти требало да распишу референдум о враћању служења војног рока, нагласивши да прво треба «дефинисати која је то претња да морамо да шаљемо младе људе у војску».

 

На питање новинара «да ли је то наоружавање Србије, ‘кување’ у БиХ», Милановић је прво рекао за српски народ у Хрватској и БиХ да је «то једна прича».

 

«То су наши људи. Ту сам доста и емоционално везан за неке догађаје и људе. Та подела у вери, мислим… Што се тиче Срба у Хрватској то је једна прича», рекао је Милановић.

 

 

Милановић је потом наставио да говори о Војсци Србије која, како каже, набавља расходоване летелице.

 

«Што би рекли тамо: ‘Они ‘леба немају да једу у том смислу’. Шта се правиш важан мислим, какви ‘мигови’? То ће се срушити пре него што полети. И ми због тога морамо да купимо ескадрилу авиона?», упитао је бивши председник хрватске владе.

 

 

На новинарско питање да ли би он купио авионе да је остао на власти, Милановић је одговорио да Хрватска «нема новца за то».

 

«Али, имамо за квалитетну противваздушну одбрану, што је јефтиније и оружје је онога који се брани, а не напада. С тим да то нама против Србије не треба», оценио је Милановић.

 

 

Навео је пример Мађарске која «има неколико полуескадрила ‘грипена'», додајући да су два пала, уз опаску «деси се».

 

«Али ти авиони само делују ваздух-ваздух, а не ваздух-земља. Они служе само за одбрану ваздушног простора. То је бачен новац и сад гледају како би са неким да деле трошкове», рекао је некадашњи премијер Хрватске.

 

 

Милановић тврди да је Хрватској потребна морнарица.

 

«Наш идентитет је море. Ми смо једина словенска нација по говору која је морска. То море је било толико дуго предмет зависти. То се у Хрватској сматра нечим што је ‘вау’. Као кад имаш прелепу децу, прелепу ћерку. На то си љубоморан», навео је Милановић.

 

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;