Министри спољних послова Хрватске, Албаније и Црне Горе су у Сплиту потписали заједничку декларацију о сарадњи у оквиру Јадранске трилатерале, којом се подстиче јачање безбедносне и економске сарадње између Хрватске, Албаније и Црне Горе.

 

 

 

Три земље деле исте вредности

 

«Јадранску трилатералу договорили смо на неформалном састанку у децембру прошле године у Бриселу, а данас смо је у Сплиту и формално инаугурисали, а она је усмерна ка јачању сигурности на Јадрану и југоистоку Еуропе, као и јачању наших односа као три земље које деле исте вредности», рекао је хрватски министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.

 

 

Он је истакао да се Јадранском трилатералом подржавају Албанија и Црна Гора на евроатланском путу и поручио да ће им Хрватска у томе помоћи.

 

На питање да ли новоуспостављена Јадранска трилатерала може да подстакне брже евроатланске интеграције БИХ иако се Република Српска опире чланству у НАТО, као и Србија, Штир је рекао да земље из новоуспостављене Јадранске трилатерале учествују и у Америчко-јадранској повељи.

 

«Србија је посматрач у Америчко-јадранској иницијативи и јасно је назначила да није опредељена за чланство у НАТО. Међутим, сматрамо да је добро за стабилност југоистока Европе да се подстиче приближавање и сарадња између Србије и НАТО, која не мора бити усмерена ка чланству, али може према прагматичном облику сарадње», рекао је Штир.

 

 

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић подсетио је да је његова земља у завршној фази приступања НАТО истакавши да јој је у том погледу важна подршка Хрватске и Албаније.

 

 

Вести онлајн

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;