Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић би требало да сазове седницу Председништва, на којој би и званично била одбачена ревизија тужбе БиХ против Србије, каже у интервју за Спутњик председник Републике Српске Милорад Додик, који је уверен да би против ревизије гласали Иванић и хрватски члан Председништва Драган Човић.

 

 

 

Додик сматра да би тиме једном за свагда била стављена тачка на то питање и да више не би било спорења и галаме око тога.

 

«Овако кад је све у фази ишчекивања разни шпекуланти могу да говоре свашта», истиче председник Српске.

 

На питање да ли очекује да очекује да ће Бакир Изетбеговић истрајати у свом науму да тражи ревизију тужбе, иако је Иванићу из Међународног суда правде јасно речено да је то нови случај који подразумева нову ауторизацију, Додик каже да Изетбеговић није БиХ и да без става свих у БиХ нема тужбе, а да су и Човић и Иванић против.

 

«Нема ревизије ако то није ревизија неког органа БиХ, као што је Председништво. Где је забуна? Забуна је у чињеници да ни раније кад је сама тужба отишла у Међународни суд није било сагласности Председништва него је то била тужба која је 1993. поднета од стране Алије Изетбеговића, а међународне институције су ту тужбу сматрале валидном. И у том погледу у јавности постоји нека врста очекивања да би могло нешто да се деси. Бакир Изетбеговић није адреса која може о томе да одлучи него је то Председништво. Било би добро да Младен Иванић затражи седницу Председништва, да изнесе ту тачку дневног реда, да се она одбаци као званични став БиХ и да тиме престану препуцавања. Сама чињеница да би то била одлука Председништва ставила би «ад акта» могућност да било којо орган Међународног суда правде уопште узме у разматрање ту евентуалну караикатуру од пријаве Бакира Изетбеговића», истакао Додик.

 

 

Он је додао да је већ разговарао са председавајући, Председништва БиХ Младеном Иванићем о овој теми.

 

«Ова тема се провлачила свих ових година, имали смо и раније покушаја да се о томе разговара и те покушаје су листом одбили сви из Републике Срспке, били они власт или опозиција. Радмановић и Шпирић су имали јасан став о томе. Радује ме да и сам Иванић има став који има и то сигурно помаже, али реално ни не може да има друкчији став. Иванић је изабрао добро што се позиционирао на тај начин», изјавио је Додик.

Додик мисли да нема никог од релевантних политичара из Српске који би био у контрапозицији везано за приступ да ревизија треба да буде одбачена.

 

«Ми смо били мишљења да то није ни требало да се деси. Нема ни формалних могућности за то, не постоји ни агент БиХ. Његов мандат је прошао. Сакиб Софтић је раније и сам изјављивао да је његов мандат изашао, а није обновљен. Не може га обновити нико осим Председнитшва а председништво је рекло да неће. Све је ово ујдурма која више служи за занимацију и позиционирање неких. Мислим да је у најгорој позицији Бакир Изетбеговић који ће бити изложен притисцима јавности коју је сам стварао годинима и у суштини немогућности да било шта уради», категоричан је председник Српске.

 

СПУТНИК/ РТРС

 

Тагови: ; ; ;