Пише Харолд Џејмс, професор историје на Принстонском универзитету (извод из чланка)

 

Прошле су непуне три недеље од инаугурације Доналда Трампа, а његова администрација је већ ставила до знања да се спрема за глобални економски рат. Валутни рат, који је очигледно замислила Бела кућа, није уперен само према Кини него и према Немачкој.

 

Шеф Националног трговинског совета САД Питер Наваро је већ рекао да Немачка користи евро за експлуатацију и својих суседа и самих САД. Судећи по свему, Бела кућа у ЕУ унији и њеном валутном савезу види механизам за заштиту интереса Немачке и ширење њене власти.

 

 

Тај страх од Немачке је истовремено чудан израз параноје и идеја са дугом историјом у приступу стварима неких ауторитетних економиста и политичких играча. Први пут је таква критика била изречена на рачун европског валутног система који је претходио увођењу евра. Тада је Немачка била осумњичена да га, као и потом евро, користи да би се домогла економске доминације у Европи кајем XX и почетком XXI века. Притом је указивано да Берлин план о доминацији није успевао да оствари путем рата.

 

Чудно је да је та теорија увек имала пролаз у Великој Британиии и САД, а не у континенталној Европи. Довести суседе до државног банкротства није баш најбољи начин да се дође до стабилног просперитета. Наваро, критикујући намерно ослабљени курс евра, оптужује еврозону да је она начин на који Берлин снижава реалну вредност „немачке марке“.

 

Сами захтеви Навара и Доналда Трампа су ефикасни зато што упиру прстом у основне политичке слабости позиција Немачке. Амерички напади у сваком случају иду на руку критичарима Ангеле Меркел у самој Немачкој и обећавају изборну кампању која ће се вртити око две теме – евро и мигранти. У томе нова америчка администрација на себе преузима улогу опозиције.

 

Последице колапса евра неће бити само слабљење Европе, него и пораст нестабилности унутар ње, у светлу ранијих националних супарништава. Раније је Америка у ЕУ гледала стуб стабилности у нестабилном свету. Данас, у новом виђењу света, Вашингтону жели нестабилност у Европи, како политичку, тако и економску. Крајњи резултат је да ће Европа бити подељенија од саме Трампове Америке.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;