Сенатор Џон Мекејн је у Црној Гори славио 70. рођендан, Мадона и Бил Клинтон су тамо примили огромне хонораре за концерт, односно говор за ласкаве црногорске елите, а гости из „Heritage Foundation“, Атлас мреже, „Cato Institute“ и „Mont Pelerin“ друштва су такође дочекивани у Црној Гори – пише Хaфингтон пост у чланку који критикује НАТО.

 

 

Како су оценили, Трамп јесте у праву када каже да је НАТО застарела организација. И то не само због своје застареле мисије већ због корупције, неуспеха својих чланица да дају прописани допринос (не испуњавају услов 2% БДП-а), и недостатка владавине права у многим чланицама НАТО, што омогућава процват међународне мреже организованог криминала.

Корумпирани политичари источне Европе користе приступања и чланства у НАТО-у да себи „купе легитимитет“, истакнуто је у чланку, а као пример овој тврдњи дата је Црна Гора.

 

 „На пример, најновији потенцијални члан, Црна Гора, је центар за међународног организованог криминала, али је користила незаконито стечене добити да би приређивала забаве за Американце“, наглашава угледна новинска агенција.

 

Они истичу да је парадокс у овом случају запањујући – док траје лобирање у вези са одбраном слободе говора, новинаре у балканским земљама које су чланице или потенцијалне чланице НАТО-а „трпају у затворе, туку и понекад убијају због предочавања корупције“.

 

Не постоји начин да се помире разлике у примени слободе говора и владавине права унутар НАТО савеза – оцењује Хафингтон пост.

 

Балканска рута хероина, оружја, трговина људима и органима спаја се са кријумчарењем кокаина из Латинске Америке, наводи лист, додајући да извештаји указују на то да Балкану трговина хероином доноси више од 28 милијарди долара у приходима годишње, чиме се финансира Ал Каида, Хезболах и ИСИС. Балканска рута, истиче ХП, креће од Афганистана, где се производи 75% светског опијума, и трговине преко Ирана, Турске и балканских земаља НАТО-а у западној Европи и шире.

 

 

ИН4С

Тагови: ; ;