Европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да му је најтежи задатак Западни Балкан. Једна погрешна реч може водити до избијања конфликта, упозорава Хан.

 

 

Јоханес Хан је у интервјуу немачком дневнику Цајт рекао да за Западни Балкан, али и све друге јужне и источне суседе ЕУ важи – или ће Унија извести стабилност или ће увести нестабилност.

 

«То посебно важи за Западни Балкан. Поредим га са тигањом пуног уља. Довољна је варница и све је у пламену. Дугорочно помирење у региону може се постићи само кроз европску перспективу», уверен је европски комесар за проширење.

 

 

Указао је да је у интересу ЕУ да на Балкану постоји стабилност, али и додаје да је тај регион економски занимљив.

 

«Тамо постоји економски раст који је дупло већи од европског просека. Око 20 милиона људи живи на Западном Балкану. То је тржиште које се може развити. Садржи бројне шансе, али су предуслов стабилност, мир и владавина права», подвукао је Хан.

 

 

На констатацију да је недавно било тензија између Београда и Приштине, и на питање да ли регион више иде уназад него што напредује, европски комесар је одговорио да је тај догађај само доказ његове тезе да свака земља напредује, али да тај напредак још није на стабилним основама.

 

«Једна погрешна реч може водити до избијања конфликта», упозорио је Хан.

 

 

Упитан да ли је политичка елита Србије јасно оријентисана према Европи комесар је рекао да верује да разумне снаге воде Србију.

 

«У њих убрајам премијера Александра Вучића, одлично знају да европска перспектива нема алтернативу, ако желе мир и благостање. Наравно да у Србији још постоје политичари који негују националистичку реторику. То је контрапродуктивно, зато што то води у оптерећену прошлост уместо у позитивну будућност», оценио је Хан.

 

 

На питање да ли су националисти постали гласнији на Балкану зато што је ЕУ слабија комесар је одговорио да сматра да Русија није остала да седи скрштених руку, а да, поред тога, у ЕУ постоји и изазов да се подижу зидови.

 

«Ми желимо мирољубиву сарадњу са Русијом, али Москва би морала да има интерес за стабилно суседство. Русија мора да за сопствене грађане створи економски просперитет, а што су тешњи односи то је боље по све, а то важи и за Русију», поручио је Хан.

 

 

Одбацио је тврдњу да Москва на западном Балкану води такозвани «хибридни рат», али указује да постоје дезинформације и циљано вршење утицаја како би се подстакло одређено расположење.

 

Међутим, уверен је да то неће имати трајни утицај.

 

У вези са РС и Милорадом Додиком, европски комесар је рекао да не верује да присилне мере могу водити ка успеху.

 

«Можемо радити с подстицајима. И Додик је заинтересован да учврсти своју позицију. То је могуће само са ЕУ. РС има економску перспектву само ако сарађује са ЕУ, а у то спада и поштовање судских пресуда у целој БиХ», подвукао је Хан.

 

 

Упитан да ли је сигуран да ће све државе Западног Балкана једног дана бити чланице ЕУ европски комесар је одговорио да то мора бити циљ, али да нема смисла говорити о временским перспективама.

 

«Важно је да се све политичке снаге у тим земљама сконцентришу на спровођење реформи. У то морају бити укључени грађани. ЕУ није неко ко намеће, али имамо јасну поруку. Ако данас инвестирате онда добијате сутра нешто натраг. Грађани морају осетити да им се живот побољшава», закључио је Хан.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;