Руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов изјавио је да Русија подржава јачање мира и стабиност у БиХ на основу Дејтонског споразума а да настојање те земље да се придружи ЕУ неће утицати на везе са Москвом.

 

 

«Нема конфликта интереса и никад неће бити. Наша агенда у БиХ је апсолутно транспарентна и отворена, ми не бранимо интересе неких на штету других», рекао је Петар Иванцов у интервјуу за руску агенцију Тас.

 

 

Амбасадор Иванцов је рекао да је у основи руске политике настојања да се стране охрабре да се ангажују у дијалогу уз узајамно поштовање, уважвање интереса других и одбацивање једностраних акција и реторике.

 

Иванцов је рекао да је Русија заинтересована за јачање мира и стабилности на основу Дејтонског споразума који подстиче дијалог међу етничкиом групама и односе компромиса и консензуса.

 

«Уверени смо да је такав формат интеракције основа за успешну и просперитетну Босну и Херцеговину», рекао је Иванцов.

 

 

Према његовим речима, БиХ је јединствена земља због улоге коју је међународна заједница имала у окончању оружаног конфликта у тој земљи и стварање нове државе са специјалним политичким системом.

 

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Иванцов је рекао да то неће утицати на везе са Москвом.

 

«Ближе везе са ЕУ су један од приоритета БиХ који та земља следи свсна да тај процес не може, не треба и неће значити смањење дијалога са другим кључним партнерима, пре свих Русије», рекао је Иванцов.

 

 

Захтев БиХ за чланство у ЕУ је први суверен корак у овом правцу и ми то поштујемо, закључио је руски дипломата.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;