Русија је већ започела дијалог са администрацијом новог америчког председника Доналда Трампа и он ће бити интензивнији чим се формирају све јединице које се баве спољним пословима, изјавио је руски министар спољних послова.

 

 

„Ми поштујемо ставове било које земље и увек смо спремни да седнемо и разговарамо о свим приступима, чак и онима који су у потпуној супротности са нашим. Уверен сам да ће се наш дијалог са администрацијом Доналда Трампа, који је већ почео, наставити и бити интензивнији чим се формирају сви делови администрације који се баве спољним пословима“, истакао је шеф руске дипломатије.

 

„Већ сам рекао да усаглашавамо време и место мог контакта са новим шефом америчког Стејт департмента Рексом Тилерсоном. Већ је било контаката преко других канала, телефонских разговора о питањима везаним за нашу сарадњу у војно-политичкој сфери“, додао је Лавров.

 

Лавров је такође рекао да је Вашингтон позван да се придружи контактима о Сирији у Астани након формирања свог тима за Блиски исток. Министар је подсетио да су Сједињене Америчке Државе биле присутне у својству посматрача на међусиријском састанку у главном граду Казахстана.

 

„Добили су од нас позив да пошаљу свог представника да учествује у даљим контактима чим се формира њихов тим за Блиски исток“, нагласио је руски министар.

 

 

ОЕБС схватио немогућност сталне заштите Украјине

„Неутралност“ извештаја ОЕБС-а показује да организација не намерава да настави да штити акције оружаних снага Украјине у Донбасу, изјавио је шеф руске дипломатије.

 

„Ако Стална посматрачка мисија ОЕБС-а бележи нападе и у својим извештајима истиче правце из којих иду ови напади, али не говори директно да су у питању оружане снаге Украјине, онда чак и таква ’неутралност‘ јасно показује да мисија схвата да више није могуће ’ограђивати‘ украјинску војску“, рекао је Лавров у интервјуу за НТВ.

 

 

Раније је Лавров истакао да је због погоршања ситуације у Донбасу Запад почео да схвата каква је украјинска влада.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;