Директор канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер изјавио је да не верује да ће политика САД према Балкану бити другачија од досадашње која је подразумевала посвећеност Америке овом региону и помоћ Балкану на путу европских интеграција.

 

 

Одговарајући на питање поводом појединих идеја које провејавају у јавности у региону да би могло доћи до договора између Доналда Трампа и Владимира Путина, а по којима би се Америка одрекла Балкана као сфере свог утицаја, Метју Палмер је рекао да није видео ништа налик томе код било ког америчког званичника.

 

«Све у вези с таквим идејама ми звучи као спекулативна фикција», рекао је директор канцеларије за јужну и централну Европу у Стејт департменту за Политику.

 

 

Упитан да ли ће доласком Трампове администрације доћи до промене политике према Србији он је поново указао на константу америчког приступа Балкану.

 

«Наш циљ у Европи су слобода и мир и то подразумева интеграцију земаља Западног Балкана у европске институције. Циљ Србије је да постане пуноправна чланица ЕУ, а тај циљ подржавају САД. Нормализација односа са Косовом је део тог циља. Потребно је да дође до напретка у Бриселском дијалогу како би дошло до напретка на путу евроинтеграција», рекао је Палмер и истакао да нема ниједан разлог да верује да ће доћи до промене америчког приступа по том питању.

 

 

Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ; ;