У Скопљу је данас одржана завршна вежба специјалних јединица полиције и војске Македоније, које су последњих седмица тренирали инструктори елитне америчке јединице «Морнаричке фоке».

 

 

Та вежба, у којој је било симулирано неутрализовање непријатељских група, одржана је у касарни специјалне јединице македонске полиције за брзо реаговање.

 

Према речима министра одбране Македоније Зорана Јолевског, данашња вежба је прва од 27, које би требало да спроведу са партнерима из САД.

 

Те вежбе ће се спроводити у другим сегментима, а не само са јединицама за специјалне операције.

 

Јолевски је рекао да је сарадња САД и Македоније у одбрани на високом нивоу и да ће македонско министарство одбране појачати обуке и опремање, не само јединица за специјалне операције, већ и других јединица македонске војске.

 

Амбасадар САД у Македонији Џес Бејли је напоменуо да је данашња успешна вежба резултат тронедељње обуке коју су спровели америчке специјалне јединице из Европске команде.

 

Вежба је прва од три обуке које ће бити спроведене за Министарство унутрашњих послова и војску Македоније.

 

«Ово је исто тако део заједничких напора Македоније и САД у борби против тероризма. Преко заједничке обуке војске и полиције повећаће се њихове способности», додао је Бејли.

 

 

 

Бета/РТС

 

Тагови: ; ; ;