Евентуална ревизија тужбе БиХ против Србије не би била у интересу наших добрих односа, изјавио је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

 

 

„То би изазвало велике последице по наше односе. Тужба је већ била, донета је пресуда, нема никаквих нових детаља”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре, додавши да се око тога води велика полемика у БиХ.

 

 

Ако ће тако да се ради, каже Дачић, онда ће он сваког дана само да чита шта је ко рекао и да смишља како ће да тужи Хрватску и БиХ за ратну одштету, јер су 1914. напале Србију, пренео је Танјуг.

 

„Јесу ли икад платили ратну оштету за то? Да ли је икад НДХ платила ратну одштету за оно што је учинила Србима. Да ли је БиХ била под Аустроугарском и под НДХ?”, упитао је Дачић и додао да смо ми 1918. платили одштету савезницима за ослобађање Хрватске и Словеније.

 

 

Свака земља која је ослобођена, како је рекао, није ослобођена за џабе, него је морала да плати савезницима.

 

„Ми смо платили за њих. Да ли је то икад неко смео да спомене у бившој Југославији”, упитао је Дачић.

 

 

Министар спољних послова поновио је и да се противи рехабилитацији српских ратних злочинаца и сарадника окупатора и истакао да се још више противи рехабилитацији НДХ, која је одговорна за геноцид над Јеврејима и Србима, додавши да га у томе неће спречити министар иностраних послова Хрватске Давор Иво Штир.

 

„Штир ме је назвао комунистичким апаратчиком. Не могу да побегнем од своје антифашистичке прошлости, али моји су се борили против фашиста, а његов деда Иван Штир био је усташки пуковник и заменик Вјекослава Макса Лубурића, усташког злочинца”, изјавио је Дачић, пренео је Фонет.

 

 

Дачић је додао да је Штиру засметало што је рекао да је кардинал Алојзије Степинац био ратни злочинац.

 

„Нисам ја судио Степинцу, судили су му Хрвати”, истакао је Дачић.

 

 

Он је показао фотографију из септембра 1944. године на којој је Степинац с Антом Павелићем, након што га је усташки поглавник одликовао зато што је, како наводи Дачић, „помагао геноцид и злочине против народа”.

 

„Хитлер је за Немце симбол зла, а немогуће је да су Павелић и Степинац симболи мира, херојства, храбрости и светости. С тим се никад нећемо сагласити. Ако је то услов да водимо дијалог с Хрватском, неће наћи никога у Србији с ким ће разговарати”, истакао је Дачић.

 

„Степинац анђео мира? Немојте, молим вас. То је увреда за све који су страдали у НДХ”, каже Дачић и додаје да Хрватска може да „подиже и споменике Хитлеру, Химлеру, Гебелсу… али нека нас не терају да томе аплаудирамо”.

 

 

Танјуг/ Политика

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;