Власти Калифорније евакуисале су 188.000 људи због опасности од неконтролисане бујице воде настале услед одрона изазваног јаким кишама у близини бране на језеру Оровил, преноси агенција Асошијетед прес позивајући се на изјаву локалног шерифа. Недалеко од града Оровила у Северној Калифорнијије уведено ванредно стање због опасности од пуцања највеће бране у САД.

 

 

 

Није јасно зашто су власти ћутале 12 година када су групе за заштиту околине упозоравале на најгори могући сценарио. Пре 12 година федералне и државне власти и неке од највећих агенција задужене за воде одбациле су поднесак три организације за заштиту околине у којем су упозориле да би помоћни прелив већ дотрајале бране, требало ојачати бетоном, а не да се вода и даље напросто испушта низ донекле регулисан терен брда на источној страни бране.

 

Наређења за евакуацију становништва уследила су након што су званичници утврдили да би помоћни преливник на брани на језеру Оровил могао да попусти у било ком тренутку и изазове поплаве у сеоским подручјима дуж реке Федер.

 

Групе су упозориле да брана, чији је власник држава Калифорнија, не задовољава сигурносне стандарде јер ће у случају екстремних киша и поплава огромна количина воде из језера напросто преплавити и оштетити главни прелив, након чега ће се испуштати низ помоћни прелив. То ће пак потенцијално узроковати велику ерозију тла и изазвати поплаве у градовима и местима низ реку у коју истиче вода из језера.

 

Што је још горе, упозорено је у поднеску, под великим теретом воде (која се више не може ефикасно и довољно испуштати) могао би попустити и сам врх бране, што ће осим огромне штете на самом постројењу хидроелектране запретити животима људи у долини испод бране.

 

 

 

 

 

 

 

Агенције/Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;