Србија и Казахстан могу да формирају заједнички фонд како би се повећале инвестиције у обе земље, али и спољнотрговинска размена, саопштено је после састанка министра пољопривреде и заштите животне средине Бранислава Недимовића са казахстанским холдингом «Казагро».

 

 

Бранислав Недимовић је са делегацијом државне компаније из Казахстана, која се бави финансирањем пољопривредника, разговарао о могућности формирања фонда, наводећи да такав модел сарадње већ постоји између Казахстана и Мађарске.

 

«И то је добар модел. У току је реализација око 30 пројеката између те две земље», рекао је Недимовић Танјугу, додајући да је изузетно захвалан представницима те компаније, као и амбасадору Казахстана, што Србија има прилику да данас представи извозне потенцијале у пољопривреди.

 

 

Недимовић је истакао да је на састанку било речи и о трансферу знања и технологија из Србије, наводећи да ће тим поводом данас у Привредној комори Србије бити одржани инвестициони форум који ће окупити компаније које се баве расадним материјалом и изградњом објеката за складиштење.

 

«Идеја нам је да трансферишемо знања и да на тај начин подстакнемо извоз из Србије ка Казахстану», рекао је министар и најавио да ће српске компаније за које постоји интересовање посетити Казахстан.

 

 

Председник Управног одбора холдинга «Казагро» Нурлибек Малетов рекао је Танјугу да је веома задовољан посетом и да Србија и Казахстан имају много могућности за сарадњу.

 

«Пре свега је било речи о трансферу технологија, инвестицијама и о тржиштима на којима бисмо могли да продајемо пољопривредне производе», рекао је Малетов.

 

 

Прецизирао је да је данашња посета министарству резултат претходних разговора председника Србије и министра пољопривреде и заштите животне средине са државним врхом и делегацијом из Казахстана.

 

«Наша посета је реализација тих планова и договора. Са задовољством желимо да конкретизујемо све то што су наши руководиоци договорили на виском нивоу и у том смислиу ћемо се и данас срести у ПКС са многим бизнисенима из сфере пољопривреде», рекао је Малетов.

 

 

Како је истакао, данас ће бити конретизована будућа сарадња између две земље.

 

 

 

Танјуг/РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ;