Посланици «косовске скупштине» са 68 гласова «за» и ниједним «против», усвојили су нацрт резолуције о трансформацији «Безбедносних снага Косова» у  «оружане снаге Косова».

У Резолуцији се наводи да је косовска влада овлашћена да што је пре могуће координира и достави скупштини стратегију за трансформацију БСК-а у «косовску војску».

 

У осталим деловима резолуције изражава се посвећеност чланству у НАТО, да влада, скупштина и друге институције координирају своје обавезе, да заједно са НАТО и САД раде на развоју капацитета и новог мандата оружаних снага.

 

 

Предлог резолуције је усвојен након расправе на поподневној седници скупштине, коју је је о модалитетима трансформације КБС-а у «косовску војску», иницирао посланик Даут Харадинај, уз подршку посланика опозиције.

 

Рекао је да ако не може да буде промењен устав, морају да буду пронађени други начини за формирање војске, предлажући као најједноставнији, промену постојећег закона и да се њиме омогући трансформација КБС-а у војску.

 

 

«Косовски премијер» Иса Мустафа, рекао је током расправе да је Косово испунило све услове да добије оружане снаге, али да међународни партнери «Косова» захтевају да формирање војске може да се постигне кроз уставне промене.

 

Мустафа је рекао да од Српске листе није добијена сагласност за промену Устава и трансформацију БСК-а.

 

«Косовске безбедносне снаге оцењене су од САД за високу организацију и дисциплину и Косово није усамљено у процени да испуњава условеза оружане снаге.

 

КБС су у потпуности спремне да прерасту у «оружане снаге Косова», али из досадашњих контаката смо схватили да су НАТО и његови партнери посвећени да БСК може постати војска путем уставних промена, уз подршку посланика на Косову, уз очување достигнућа постигнутих до сада», рекао је Мустафа.

 

 

РТС

Тагови: ;