Министартво унутрашњих послова Велике Британије почело је да шаље дописе, мигрантима који живе у Великој Британији у којима их обавештава да ће бити депортовани у случају да не могу да докажу постојање запослења или пребивалишта. Ова мера качи и многе Летонце који се због игнорисања дописа већ налазе у центру за задржавање миграната и који чекају депортацију, преноси портал mixnews.lv.

 

 

Летонски  LNT Ziņu TOP 10 посветила је овој манифестацији посебну причу. Новинари су утврдили да се конкретно у Портланду, у грофовији Дорсет, у центру за привремено задржавање нелегалних миграната налази и четворо Летонаца. Један од њих Гвидо Ошинша доведен је у центар од стране полиције пре недељу дана, због тога што није могао да докаже постојање уговора о закупу стана. За Велику Британију, он је сада бескућник.

 

«Уопште нису рекли коме да се обратим. Само су ми дали да потпишем документ о бесплатној авионској карти за Ригу са забраном уласка у Велику Британију у периоду од 1. године. И ово није пресуда којом ми се одређује депортација у Летонију. Не знам ни ко је донео ову одлуку»- рекао је Ошинша.

 

Као што је објашњено у МУП-у Велике Британије држављани ЕУ који на територији Велике Британије немају посао или нису самозапослени, морају код себе имати довољну количину новца како би могли да издржавају себе и породицу и како не би били на терету социјалног буџета Велике Британије.

 

«Уколико држављани ЕУ не испуњавају наше услове ми имамо могућност да их депортујемо. Ово правило у Великој Британији постоји већ неколико година али тек у задње време се примењује»- рекли су у британском МУП-у.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;