Амерички eкономиста Насим Талеб је превидео економску кризу из 2008, исход референдума који је донео Brexit, исход председничких избора у САД и цео низ других догађаја. Он се бави утицајем на светску економију, процесе и догађаје неодређености и важних случајности, такозваних „црних лабудова“.

 

 

Талеб сада тврди да је у току глобални бунт против псеудоексперата и у том контексту признаје да га одушевљавају медији у Индији који нуде различите тачке гледања на важне догађаје, за разлику од америчких који пласирају или званичне ставове или мишљења научника и експерата. Он сматра да је управо зато било могуће да Американци ни до данас нису приметили да САД нису уопште изашле из кризе од 2008.

 

„Криза је тек нешто успорила. Барак Обама је одличан глумац. Он добро изгледа и одлично васпитава децу. Он је респектабилан. Али, он није био у стању да поправи амерички економски систем, па му је само убризгавао новокаин. Зато смо сада суочени са огромним дефицитом, са неподношљивим дугом и истим економским проблемима иако смо задржали нулте камате“, каже он, додајући да су унутрашњи економски проблеми САД једноставно под Обамом пребачени са приватних компанија на леђа владе САД.

 

Он је уверен да је Доналд Трамп победио зато што су Американци почели да схватају да је Обама у земљи створио неравноправност. Такву да богат може постати само онај ко има неке активе, а Трамп већ покушава да у систем врати бизнис-приступ.

 

„Трамп је схватљив и сваком продавцу који је чак у стању и да уочи у чему он није у праву. А код Обаме је људима било тешко и да схвате о чему он уопште говори. Зато нису могли ни да ухвате где он греши. Трамп од себе не прави свеца који је дошао да спасава човечанство, а Обама се држао као архиепископ Кантерберијски који доноси срећу, само што људи то не разумеју“, каже Талеб.

 

Он је уверен да америчке бизнисмене не плаши оно што ради и говори Трамп, а интелектуалаца је у САД највише 200 000 и не могу формирати већину која би била против новог америчког лидера. По његовом мишљењу, права опасност су лажни експерти.

 

„Они се апсолутно не разумеју у оно за шта мисле да су експерти. Победа Трампа, Моди, Brexit, Француска — многе земље имају сличне проблеме. Људи су се напросто уморили од својих владајућих класа. То није фашизам. То је и проблем постојања псеудоексперата. У свету постоји претерани број експерата“.

 

Талеб изражава наду да свет, ако се настави мењање елита, више неће имати проблем са експертима и псеудоекспертима.

 

„То време још није дошло. Сматрам да смо сведоци глобалног бунта против псеудоексперата. Математичари мисле у бројкама, адвокати оперишу законима, а идиоти — речима. Те речи не значе ништа. Бивши лидер Партије независности Велике Британије Најџел Фараџ тврди да је цео проблем британске Владе што ни један од њених чланова никада није истински радио.“

 

„Нисам против глобализације, али сам против глобалних корпорација. Такве корпорације у своје пројекте морају уграђивати глобалне ризике, а у природи постоји „ефекат острва“. Свако острво постаје мање и слабије чим неко са њега оде на континент. Зато сам ја локалиста. Глобализација у превеликом проценту пролази кроз грабежљиве глобалне корпорације. Зато се томе треба супротстављати. Свету је, да би опстао, потребно много малих држава попут Швајцарске“, закључује Талеб.

 

 

Ката

Извор: fakti.org

Тагови: ;