Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је вечерас у Београду, где је присуствовао пријему који је поводом Дана државности Србије приредио председник Томислав Николић, да је веома важно да Србија буде стабилна и јака, да буде моћан фактор региона, фактор стабилизације и мира.

 

 

Додик је поручио да Републици Српској таква Србија највише значи и да јој жели да успе више него што можда то објективно може.

 

«Српски народ је кроз историју имао само један циљ, а то је слобода. Он није уништавао слободе другима, него је ту слободу другима давао, као што је то било и у Првом и у Другом светском рату», рекао је Додик новинарима на пријему.

 

Додик је напоменуо да је са нестанком Југославије нестала највећа српска заблуда у новијој политичкој историји.

 

«Сада имамо Србију, имамо Републику Српску и имамо потребу да најбоље могуће сарађујемо и да Србима, где год они живе, у било ком месту, помогнемо, да се осећају да имају матицу, државе које ће их прихватити и да ће увек бити своји на своме», поручио је Додик.

 

Председник Српске рекао је да је српски народ и данас, као и у време Првог српског устанка и Сретењског устава подељен у различитим просторима и различитим политичким и државним системима.

 

Он је оценио да би «са становишта тога данас изгледало да српско национално питање није заживело или није решено у смислу истинске тежње Срба, а то је да већински буду обухваћени јединственом државом».

 

«И у том погледу, апсолутно та тежња за слободом српског народа која је исказана и тада и данас, види се и овде и на Косову и у Републици Српској, па и у Црној Гори са овим догађајима, што говори о томе да тај слободарски нагон и потреба српског народа нису престали», рекао је Додик.

 

 

Независне Новине

Тагови: