На Сретење почела реализација плана о формирању војске «Косова»

У косовској скупштини је усвојен нацрт резолуције о трансформацији Безбедносних снага «Косова» у оружане снаге. Иницијативу су подржали сви посланички клубови осим Српске листе.

Тиме почиње да се реализује план који подразумева да лидери привремених институција заобиђу неопходно одобрење Српске листе и формирају оружане снаге, наводи РТК 2.

Резолуцију, која садржи две тачке, је представио председавајући скупштинског одбора за унутрашње послове, безбедност и надгледање БСК Даут Харадинај.

Харадинај је рекао да, ако не може да буде промењен Устав, морају да буду пронађени други начини за формирање војске, предлажући као најједноставнији, промену постојећег закона.

Уставне промене је у скупштини «Косова» могуће извести уз сагласност две трећине посланика, две трећине српских посланика и две трећине посланика мањинских заједница.

Такозвани Премијер «Косова» Иса Мустафа је током расправе рекао да је «Косово» испунило све услове да добије оружане снаге, али да међународни партнери Косова захтевају да формирање војске мора да се постигне кроз уставне промене. Међутим, од Српске листе није добијена сагласност за промену Устава и трансформацију БСК.

Недавно је амерички Министар одбране Џејмс Матис изјавио да Безбедносне снаге «Косова» морају добити мандат за одбрану земље, јавља Танјуг.

Ката

Коментари: