Врховни државни тужилац Ивица Станковић тражио је од Миливоја Катнића да не одређује притвор посланицима Демократског фронта (ДФ) Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу.

 

 

То су саопштили из кабинета ВДТ-а објашњавајући да је Станковић главном специјалном тужиоцу дао обавезујуће Упутство за поступање.

 

„Поводом захтева Главног специјалног тужиоца за одобрење за кривично гоњење и одређивање притвора поднетог Скупштини Црне Горе, против А.М. и М.К., посланика Скупштине Црне Горе, због постојања основане сумње да су извршили кривично дело- стварање криминалне организације, на основу Закона о државном тужилаштву, Врховни државни тужилац Ивица Станковић, дао је Главном специјалном тужиоцу обавезујуће Упутство за поступање. У Упутству се наводи да, имајући у виду претпоставку невиности и претпоставку у корист слободе, у конкретном случају не треба предлагати одређивање притвора против наведених лица, као изузетну меру за обезбеђење њиховог присуства, како би се без постојања разлога за одређивање притвора (чл.175 ЗКП) избјегла неодговарајућа примена мера притвора. У Упутству о поступању Врховни државни тужилац Ивица Станковиц навео је да се сходно Уставу Црне Горе, Законику о кривичном поступку и међународним стандардима притвор примјењује само када је строго неопходан и када представља крајњу меру“, наводи се у саопштењу.

 

 

 

Мандић: Станковић се укључио у задњем моменту

 

 

 

 “ВДТ се укључио се у задњем моменту. Мислимо да је то важна ствар за све грађане у Црној Гори. Миливоје Катнић је овај случај изместио из правне у личну раван где владају емоције”, казао је Мандић и подсетио да је ДФ дуго позивао ВДТ-а да се укључи у тај случај као и да су истицали да се Црна Гора налази на ивици сукоба.

 

Он је нагласио да ДФ не планира нигде да бежи.

 

“Црна Гора је наша кућа у којој се осећамо комотно”, навео је он.

 

Милан Кнежевић је истако да ДФ није претња по Уставни поредак Црне Горе.

 

“Не стидимо се ни због чега јер смо указали да се Црна Гора налази на ивици сукоба”, рекао је Кнежевић.

 

Након конференције за новинаре, ДФ је напустио просторије Скупштине где су раније данас одлучили да чекају исход ситуације.

 

 

ин4с

Тагови: ; ;