Америчка Централна команда, у чијој су надлежности ратна дејства на Блиском Истоку, је признала да је њена ратна авијација у Сирији користила пројектиле са осиромашеним уранијумом, наводно само током борби против «исламске државе».

„Истина је да је осиромашени уранијум коришћен 16 и 22 новембра у Сирији. Одлука је донета да би било сигурније да ће бити уништена возила којима су терористи превозили сирову нафту“, рекао је портпарол Централне команде мајор Џош Џакс вашингтонском дописнику агенције ТАСС, додајући да је током та два дана бачено 5265 запаљивих пројектила калибра 30мм за пробијање оклопа.

Рачуница каже да су Американци током та два дана на сваки обични пројектил користили по пет пројектила са осиромашеним уранијумом. У операцијама су учествовала по четири јуришна авиона A-10 Thunderbolt.

До признање је дошло након што је портпаролка Министарства спољних послова РФ Марија Захарова у октобру 2016, позвавши се на налазе независних експерата, објавила да су амерички пилоти у Сирији и Ираку најмање два пута користили осиромашени уранијум.

Ката

Тагови: ; ; ;