Садашњу геополитичку ситуацију у свету карактерише широки спектар проблема и несугласица који често захтевају деликатан, промишљени прилаз.

Русија је чувена по својој дипломатији која је увек давала одлучујући смер развоју овим или оним догађајима. Али, дипломатија није само вештина у вођењу преговора, методе или начини. То су, пре свега, људи, висококвалификовани кадрови који се тиме баве.

У Русији је управо обележен Дан дипломате. Везује се за 1549 годину када се први пут у документима помиње чувени „Посољски приказ“, део тадашње државне управе који се бавио односима са страним земљама и давао задатке и инструкције царским дипломатама.

Ректор Дипломатске академије МИП Русије Георгиј Бажанов је ових дана говорио о раду академије и нагласио да је њен главни задатак обука и доквалификација дипломатских кадрова.

„Сваки службеник МИП обавезан је да једном у три године пролази обуку у академији“, рекао је он.

Постоји мноштво програма-курсева за сваку дипломатску дужност, рачунајући и амбасадорску. Сем тога, постоји још један правац — преквалификација запослених из других Министарстава, као и лица из приватног бизниса за рад у иностранству.

„Постоје курсеви за запослене у Администрацији председника РФ за оба дома нашег парламента, као и за Истражни комитет и судске извршитеље, за ЛУКОИЛ и Државне железнице Русије, као и за друге“, открио је Бажанов.

Осим овога, Дипломатска Академија обучава и иностране дипломате.

„У овом тренутку код нас су на обуци на краткорочним и средњорочним курсевима представници око 60 земаља“, рекао је Бажанов и за пример навео да је прошле године 17 земаља Латинске Америке и Карибског базена послало своје представнике да похађају дипломатске курсеве у Москви.

„Предавања су држали Министар спољних послова, његови заменици и наравно, професори и наставници академије. Њима се толико допало да желе да поново пошаљу своје представнике и ове године“.

Бажанов тврди да постоји и огромна заинтересованост за учење у академији међу стручњацима из иностранства.

„Тако је амбасадор Ирака наступио са жељом да пошаље минимум 6 група по 15 људи, а прошле године су послали три групе“, каже Бажанов.

Према речима ректора, такво интересовање је повезано са квалитетним образовањем високе класе, а такође са јаким међународним позицијама и политичким утицајем у свету:

„Русија се показала као једна од главних држава, ми имамо најјачу, према неким оценама, најбољу дипломатију на земаљској кугли“.

Бажанов је као пример навео књигу под називом „Неправилна историја руско-јапанских односа“ у којој аутор, јапански експерт-историчар, покушава да развеје мит о томе да је у протеклом столећу Русија постигла геополитички успех само захваљујући својој војној и економској моћи. Према мишљењу аутора, главно оружје Москве је њена умешна дипломатија.

Бажанов размењује искуства и мишљења и са кинеским дипломатама, које су признале да је без Русије практично немогуће решити било који проблем и да је Русија једина земља која разговара са САД као једнака захваљујући моћној дипломатији.

Ректор је испричао о достигнућима Дипломатске академије и о разлозима њене привлачности међу самим грађанима Русије. Према његовим речима, за време постојања академије је обучено око 30000 стручњака, од којих је 700 постало изванредни и опуномоћени амбасадори.

Многи од оних који су завршили Академију су достигли велике висине, не само у дипломатској каријери, него и у другим сферама. Међу њима је апострофирао председника Савета Федерације Валентину Матвијенко и Министра образовања Олгу Васиљеву.

Бажанов је истакао високи ниво квалификације свих, без изузетака, предавачаа академије.

„Наши професори познају свет не из књига, већ на делу и знају га као својих пет прстију. Код нас предаје човек који је био амбасадор у Либији за време Гадафија, у Јемену и Либану. Све до недавно предавао је бивши амбасадор у Великој Британији, на Кипру и у Норвешкој. То су стварно људи који знају предмет и од којих је интересантно учити“, каже он.

Такође, према речима ректора, практично свакодневно Дипломатску академију посећују признати стручњаци, високорангирани политичари и дипломате из читавог света.

„Вероватно, није остала ни једна земља на свету, чији представници нису говорили код нас“.

Истиче да су, за време борбе за положај генералног секретара ОУН, сви потенцијални кандидати посетили Москву и наступали на Академији са различитим предавањима.

Проректор за омладинску политику и социјални рад Дипломатске академије Надежда Сидорова је причала о опширном програму активности, које се стално организују у Москви уз непосредну подршку ове образовне установе. Њихов главни циљ је обука младих стручњака вештинама дипломатије.

Издвојила је активности Студентског научно-дипломатског клуба „Међународни модел УН“, у чијим оквирима учесници моделирају израду резолуција УН за реално постојеће проблеме, наступајући при томе у улози представника различитих земаља.

„Тај клуб је активан већ неколико година и његове функције се проширују. Ове године, 14 фебруара на дан Дипломатске академије, биће одржано редовно заседање Међународног модела УН“.

„Што се тиче жеља у домену дипломатије, Сергеј Лавров воли да каже да је УН створена не зато да на земљи наступи рај већ да на земљи не настане пакао. И ја сам за то да дипломатија увек буде у главној улози. Узимајући у обзир количину проблема и несугласица у свету, ако потраје ренесанса дипломатије, ако она буде и даље цветала, надам се да свет неће сустићи катастрофа“, закључио је Бажанов.

Превела Душанка Ђелекар

Ката

fakti.org

Тагови: ; ;