»Режим не би нападао да је јак, само слаби режими, режими сколни паду овако нападају и прогањају политичке противнике» — изјавио је данас Андрија Мандић лидер Демократског фронта.

 

»Ми се супротстављамо помахниталој машини коју предводи Мило Ђукановић. Он нама не може ништа и не може да нас заплаши. Ми заступамо и бранимо слободу, а он брани покрадене милијарде» –. Истакао је Мандић на спонтано организованом грађанском протесту пред зградом црногорског парламента, одакле је поручио властима да: »Морају да знају да смо ми из опозиције јединствени и да нас неће заплашити.»

Андрија Мандић је такође истакао да: »Лажу и подмећу да ишта са лажним државним ударом има било ко из Демократског фронта.»

 

Милан Кнежевић, још једном од лидера Демократског фронта коме је црногорски парламент данас скинуо посланички имунитет, изјавио је: »Знам да је режим спреман на нагодбу ако се одрекнемо Србије, Русије, референдума, српског језика и Митрополије црногорско-приморске. Те нагодбе неће бити», додајући да је он сам спреман да издржи »још 100 година овакве борбе.»

Страхиња Булајић, члан предсједништва ДФ-а, оптужио је западне амбасаде да покишавају дестабилизовати прилике у Црној Гори, а предсједник Радничке партије Јанко Вућинић, поручио је бившем премијеру Милу Ђукановићу да уколико покуша да ухапси Мандића и Кнежевића, »проћи као Чаушеску».

 

Поред поменутих, на протесту су говорили посланици ДФ-а Марина Јочић, Бранка Бошњак, Милутин Ђукановић, Предраг Булатовић и Славен Радуновић.  

 

ВИДЕО. Инциденти у црногорској Скупштини: Дошло је до гурања између посланика и полиције!

 

Након обраћања посланици ДФ-а, отишли су у зграду парламента, који је гласовима 42 присутна, од укупно 81 посланика, укинуо посланички имунитет посланицима Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу. Овим је уважен захтјев специјалног тужиоца Миливоја Катнића, који је затражио хапшење лидера Демократског фронта, под оптужбом за наводни покушај државног удара на дан избора, 16. октобра прошле године.

 

У згради парламента било је веома напето, према извјештајима посланици ДФ-а су вријеђали и вербално нападали посланике владајуће коалиције, а у неколико наврата ситуција је била на граници физичког обрачуна.

 

ВИДЕО. Црна Гора: Протест ДФ-а за Мандића и Кнежевића, туча у Скупштини

 

На спонтаном грађанском протесту пред зградом парламента, окупило се 1000 присталица Демократског фронта. Посланици Демократског фронта поручили су да ће заједно са својим лидерима остати у згради парламента и тамо сачекати полицију која би требало да постпупи по налогу специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

 

Међутим неколико сати након парламентарног гласања, врховни државни тужилац Ивица Станковић је специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу издао обавезујуће Упутство за поступање, којим забрањује одређивање притвора за лидере Демократског фронта.

 

Игор Дамјановић

Тагови: ; ; ;