Преко 500 000 муслимана који живе у Атини ће добити прву џамију након два века.

Од како су протеране Османлије 1833 године, Атина нема службену џамију а заменик Министра спољних послова Јоанис Аманантидис је рекао прошле године да је то једини европски главни град који нема верски објекат за припаднике мухамеданске вере, преноси Ројтерс.

Већ годинама муслимани у Атини обављају своје верске дужности на импровизованим местима, подрумима или складиштима која су често мете расистичких напада. У мају је Премијер Алексис Ципрас објавио изградњу џамије. Влада подржава изградњу из поштовања према муслиманском становништву у Атини.

Нова џамија ће имати површину од 1000м2, али неће имати минарет. Биће изграђена у априлу у старој поморској бази у индустријском делу Атине.

«Потребна је џамију за нове генерације, за наше младе, како би се осећали равноправно у друштву», рекла је гласноговорница грчке асоцијације муслимана Ана Стамоу, а преноси Фена.

Златна зора, једна од странака деснице, сматра да муслимани оптерећују државну благајну у време кризе и најавили су појачање протеста поводом изградње џамије.

Ката

Тагови: ; ;