САД су поново упозориле Русију да крши споразум о забрани употребе ракета средњег домета, за шта је оптужују од 2014. Упозорења су упућена после информација у медијима према којима је Москва тајно користила то оружје, преноси агенција «Франс прес».

Према наводима Њујорк тајмса, који се позива на америчке званичнике, Москва је употребила ову ракету на југоистоку Русије, у супротности са Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета потписаним 8. децембра 1987. између САД и тадашњег Совјетског Савеза, који је допринео окончању хладног рата.

 

САД су већ 2014. упозориле Русију после пробе земаљске крстареће ракете забрањене према том Споразуму. Као одговор на то, Пентагон је навео 2015. да планира распоређивање нових ракета у Европи.

 

Портпарол америчког Стејт департмента Марк Тонер није желео да коментрише војна обавештајна питања, али је подсетио да «САД озбиљно схватају своје међународне обавезе и обавезе по питању контроле наоружања».

 

Подсетио је на амерички извештај из 2016. године у коме се оптужује Руска Федерација да наставља да крши Споразум ИНФ којим се обавезује да не држи, производи или тестира у лету крстарећу ракету домета од 500 до 5.500 километара.

 

«Ми смо јасно врло забринути због руског кршења споразума и ризика који то представља за безбедност Европе и Азије и надамо се да ће се Русија поново придржавати споразума», рекао је Тонер.

 

Москва је 2014. оценила да су америчке оптужбе неосноване.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;